Takaisin ajankohtaisiin
6.8.2024 | Luonto

Kaupungin palautekanavaan, sekä eri osastoille on tullut kasvavassa määrin yhteydenottoja haitallisista vieraslajeista, ensisijaisesti jättiputkista, jättipalsamista, sekä espanjansiruetanoista.

Kaikista havainnoista on aina hyvä ilmoittaa. Lisäksi voi tarkistaa, onko vieraslajihavainto jo kirjattu kaupungin omaan vieraslajihavaintokarttaan.

Jättiputki, joka voi aiheuttaa voimakkaita allergisia reaktioita ja jonka kasvineste aiheuttaa palovamman kaltaisen reaktion iholla, on aina ensisijaisesti torjuttava kasvilaji.

Kenen torjuntavastuu?

Haitallisten vieraslajien torjunta on aina kiinteistön omistajan/haltijan vastuulla.

Haitallisten vieraslajien torjuntaan tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Puistotoimi torjuu haitallisia vieraskasveja ja espanjansiruetanaa vain omistusalueillaan; ensisijaisesti yleisillä virkistysalueilla, leikkipaikoilla, puistoissa, luonnonsuojelualueilla, lähimetsissä ja erityisherkillä alueilla, kuten vesistöjen läheisyydessä. Liikuntatoimi huolehtii uimarannoista, sekä liikuntapaikoista.

Kaupungin omistusalueilla vieraslajeja torjuvat omilla vastuualueillaan:

-katujen kunnossapito

-liikuntatoimi

-puistototoimi

-tilakeskus

-kiinteistöpalvelut

Ilmoitusvelvollisuus ja valvova viranomainen

Ensisijaisesti jättiputkihavainnoista kontaktoidaan aina kiinteistön omistaja ja mikäli torjuntatoimia ei havaita kohtuullisen ajan kuluessa, on kaupunki yhteydessä valvovaan viranomaiseen, ELY-keskukseen. Puistotoimelta ja ympäristönsuojelusta voi aina tiedustella neuvoja torjuntaan.

Kaupungilla on myös omat vieraslajisivut, josta löytää kattavan paketin lisätietoja:

https://sastamala.fi/asuminen-ja-ymparisto/luonto-ja-ymparisto/vieraslajien-torjunta

Sastamalan kaupungin vieraslajihavaintokartta:

https://experience.arcgis.com/experience/589df748fa9e41f9abc96b40341759b6

ELY-keskus on valvova elin, jolta kaupunki pyytää yhteydenottoa tapauksissa, jossa oma neuvonta tai yhteydenotto ei ole johtanut asianmukaiseen ja oikea-aikaiseen torjuntaan, toistaiseksi vain jättipalsamin, espanjansiruetanan ja jättiputken osalta. 


Valitettavasti kaupungin tai edes ELY-keskuksen yhteydenotto ei aina välittömästi, tai joissakin tapauksissa lainkaan johda torjuntatoimiin.

ELY-keskukseen voi olla myös suoraan yhteydessä koskien haitallisia vieraslajeja:

https://www.ely-keskus.fi/ymparistoasiakaspalvelu

Väylävirastolle voi ilmoittaa tie- ja rata-alueilla sijaitsevista haitallisista vieraslajeista erillisen palautelomakkeen kautta.

https://vayla.fi/ymparisto/luonnon-monimuotoisuus/haitalliset-vieraslajit

Puistotoimi on järjestänyt vieraslajitalkoita, vieraslaji-infoja ja jakanut kohdennettuja neuvontakirjeitä myös alueellisesti eri puolilla Sastamalaa. Tehokkaan torjunnan avainsana on yhteistyö ja samanaikainen torjunta alueilla. Laajoja kasvustoja ei saada hävitettyä, mikäli esiintymisalueen kiinteistöt eivät tee yhteistyötä.