Sastamalan historiaa

Sastamala syntyi vuoden 2009 alussa, kun yhteen liittyivät Vammalan kaupunki sekä Mouhijärven ja Äetsän kunnat. Tätä ennen Suodenniemi oli jo ehtinyt liittyä Vammalaan (2007) ja jos mennään vielä pidemmälle historiaan, kasvua tapahtui  jo 1973, kun Karkun ja Tyrvään kunnat liitettiin silloiseen Vammalaan. Äetsä puolestaan muodostui 1981 yhteen liitetyistä Keikyän ja Kiikan kunnista. Kasvua on tapahtunut myös Sastamalan syntymisen jälkeen. Kiikoisten kunta liittyi Sastamalaan vuoden 2013 alusta.

Sastamala tänään

Nykyinen Sastamala on vireä, noin 24 000 asukkaan kaupunki läntisellä Pirkanmaalla. Logistisesti Sastamala sijaitsee hyvällä paikalla (VT2, VT11, VT12, Pori-Tampere -rautatie, merkittävät rahtisatamat, Tampere-Pirkkalan lentokenttä 52 km). Monien yritysten näkökulmasta katsottuna merkittävä asiakaspotentiaali on noin 200 kilometrin säteellä.

Sastamalan keskusta ilmakuvana

Omannäköisen elämän Sastamala

Sastamala on turvallinen pieni suuri kaupunki, jossa ihmisen on hyvä elää ja yrittää. Sastamala tarjoaa monimuotoisen ja viihtyisän asuinympäristön, kauniit järvimaisemat sekä kehittyvät palvelut ja liikenneyhteydet.

Juureva ja elävä kulttuuri on Sastamalan luovuuden ja innovatiivisuuden kivijalka. Perinteinen käsityöosaaminen on luonut vankan perustan kehittyvälle ja osaavalle yritystoiminnalle ja seudulla onkin korkea yrittäjyysaste. Sastamalan suurimmat toimialat ovat palvelut (n. 60 %) ja jalostus (n. 30 %). Perinteisiä vahvoja toimialoja ovat metalli-, kumi, muovi ja puuala sekä rakentaminen. Sveitsiläisen juustomestari Peter Dörigin juustot valmistuvat Sastamalassa, ja kaupungista lähtee maailmalle vuosittain laadukkaita sairaalakalusteita, ambulanssien siirto- ja kuljetusvälineitä sekä tuhansia palloventtiileitä. 

Monipuoliset harrastusmahdollisuudet aina erilaisista liikuntalajeista kulttuuriin ja kädentaitoihin, löytyvät nekin omalta kylältä. Erilaisten luontoaktiviteettien ystäville alue tarjoaa poikkeuksellisen hyvät harrastusmahdollisuudet aina kalastuksesta veneilyyn ja retkeilystä pyöräilyyn. 

Nähtävää ja koettavaa

Tammikuussa 2013 Suomen kirjapääkaupungiksi julistautuneen Sastamalan kirjallisen kulttuurin juuret ovat vahvat: täällä aloitettiin muun muassa suomen ensimmäisen paikallislehden, Tyrvään Sanomien, julkaiseminen vuonna 1894. Sastamalassa ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat yhä edelleen myös monet kirjailijat. Lastenkirjoistaan tutun Mauri Kunnaksen Herra Hakkaraisen kotiin voi tutustua hahmon mukaan nimetyssä, Sastamalan keskustassa sijaitsevassa talossa. Herra Hakkaraisen talon naapurissa taas sijaitsee Suomen ainoa kirjamuseo, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi. Paikkakunta on valtakunnalisesti tunnettu myös ainutlaatuisista tapahtumistaan, Vanhan kirjallisuuden päivistä ja Sastamala Gregorianasta

Kirjan lisäksi Sastamalan seutu tunnetaan urheilusta ja liikunnasta. Paikkakunnan oma lentopallojoukkue VaLePa pelaa vuosittain liigan kärkisijoista. Sastamalassa sijaitsee myös Ellivuori, yksi Suomen eteläisimmistä laskettelukeskuksista, ja palkittu 36-reikäinen golfkeskus Lakeside Golf

Lisätietoa alueen matkailupalveluista löydät matkailusivuiltamme!

Sastamala – seutukaupunki

Sastamala on yksi Suomen 57 seutukaupungista.

Seutukaupunkeja ovat kaupungit, jotka ovat seutunsa ja talousalueensa keskuksia tai keskuspareja, mutta eivät ole maakuntien keskuksia. Seutukaupungit muodostavat kuntarakenteen perustan. Ne ovat sujuvan elämän keskuksia, joissa työn ja perheen sekä monipuolisen ja laadukkaan vapaa-ajan yhdistäminen on helppoa ja mutkatonta.

Seutukaupungeissa asuu liki miljoona asukasta ja niissä on yli 60 000 yritysten toimipaikkaa.

Tulitpa sitten asumaan, käymään tai yrittämään, olet aina lämpimästi tervetullut!