Sastamalan kaupunki
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

 

pikibanneri

   

kotisivuille_banneri_mobiili-piki

  

FB-f-Logo__blue_144

kifilogo140x140-fin

kk-logo_fi_green

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

   

  

    

 

 

 

 


 

 

 

TERVETULOA SASTAMALAN KIRJASTON ASIAKKAAKSI!


AJANKOHTAISTA:

Asiointi Sastamalan kirjastoissa 6.5.2021 alkaen

Kirjastot ovat auki normaalien aukioloaikojen mukaisesti.
Myös omatoimiasiointi on käytössä ja kirjastoauto kulkee aikataulunsa mukaisesti.

   -   Lainaustoiminta jatkuu normaalisti.

   -   Lehtien lukeminen ja tietokoneiden käyttö on mahdollista.

   -   Suosittelemme edelleen nopeaa asiointia ja yli 12-vuotiaille maskin käyttöä.

   -   Turvavälien ja hyvän käsihygenian noudattaminen on yhä tärkeää.

   -   Pyydettäessä henkilökunta toimittaa varatut aineistot lainattuina myös ulos.

   -   Palautusluukut ovat käytössa myös kirjaston ollessa auki


Poikkeusaukioloja:

Ti  1.6. Suodenniemi vain omatoimella
Ke 9.6. Kiikoinen vain omatoimella
Pe 11.6. Suodenniemi vain omatoimella

Sastamalan kirjastot noudattavat 1.6.-31.8.2021 kesäaukioloaikoja, jotka näet täältä: Sastamalan kirjasto - toimipisteet ja aukioloajat


Täältä löydät kaikkien Sastamalan kaupunginkirjaston toimipisteiden aukioloajat ja yhteystiedot.

Sastamalan kirjasto tarjoaa asiakkailleen sekä viihdettä että tietoa, yhdessäoloa ja yhteistä foorumia. Kirjaston omat ja koko Pirkanmaan kirjastojen aineistot ovat tiedontarvitsijan saatavilla. Pääkirjaston lisäksi palveluja tarjoavat kirjastoauto sekä Karkun, Kiikan, Kiikoisten, Mouhijärven, Stormin, Suodenniemen ja Äetsän toimipisteet.

Aineistoihin ja tietopalveluihin pääset käsiksi Piki-verkkokirjaston sivuilla.

Kirjasto tarjoaa kokoelmiensa ja tietopalvelujen lisäksi palveluja kaikenikäisille kävijöille moniin eri tarpeisiin. Tästä pääset tutustumaan kirjaston kokoelmiin. Täällä voit tutustua kirjaston palveluihin.


SUP-lautoja lainattavana!

SUP lauta

Tämän kesän uutuutena kirjasto tarjoaa lainattavaksi kaksi SUP-lautaa. Laudan voi varata itselleen verkkokirjastosta (piki.fi) tai suoraan kirjastolta. Laina-aika on 3 vuorokautta, jotta mahdollisimman moni pääsee kesän aikana kokemaan suppailun huumaa. Huomioithan, että lainaajan tulee olla täysi-ikäinen (ja luonnollisesti uimataitoinen), ja että laudan lainaus ei onnistu omatoimiajalla. Laudan mukana tulee kaikki tarvittava, mukaan lukien ohjeet täyttöön ja käyttöön, mutta kirjaston henkilökunta neuvoo tarvittaessa mielellään lisää. Laudoista iso kiitos Sastamalan liikuntapalveluille!

Vuokraa soutuvene kirjastosta

Vene

Kesä-elokuussa pääsee vesille Sastamalan matkailun soutuveneillä Sastamalan pääkirjaston rannasta. Hinta on 10 € / 3 h tai 50 € / viikonloppu. Voit maksaa veneen paikan päällä käteisellä tai kortilla, ja saat käyttöösi veneen varusteineen ja pika-opastuksineen. Vuokraus ja palautus tulee tapahtua kirjaston aukioloaikoina (ma—ke 11—18, to—pe 10-16).

Runokuvia koiran keralla

Ketarat c Pia K

Käsikirjoittaja ja sadunkertoja Pia Krookin näyttelyssä Kiikan kirjastossa on esillä runotekstejä ja valokuvamuistoja luonnon ja koirakumppanin innoittamina. Näyttely on nähtävillä 3.6. - 2.8.2021.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA

Sastamalan kirjaston henkilökunnan käsityö- ja kuvataidenäyttely 1. – 30.10.2020

 Henkilökunnan näyttely näyttö

Sastamalan kirjaston henkilöstö asettaa esille omia käsityö- ja kuvataideteoksiaan Sastamalan pääkirjastoon lokakuussa. Kirjaston monitaitoisesta henkilökunnasta löytyy sekä edistyneitä harrastajia että käsi- ja taideteollisuusalan koulutuksen saaneita työntekijöitä. Esille tuleviin töihin lukeutuu muun muassa keramiikkaa, kudelmia, metallitöitä ja puvusteita.


Sastamalan kaupunginkirjaston normaalista poikkeavat aukioloajat 30.9. ja 8.10.2020

Omatoimikirjastoja lukuun ottamatta Sastamalan kaupunginkirjaston kaikki toimipisteet ovat suljettuna 30.9.2020 kirjaston henkilökunnan virkistyspäivän johdosta. Myöskään kirjastoauto ei kulje 30.9.

Sastamalan pääkirjasto suljetaan torstaina 8.10. poikkeuksellisesti jo klo 15.


Sastamalan kirjastojen aukioloajat 1.9.2020 alkaen

Kesäkauden jälkeen kaikki lähikirjastot avaavat ovensa ja pääkirjasto on avoinna jälleen myös lauantaisin. Tarkemmat aukioloajat löydät tästä linkistä.


Valtakunnallinen huonekasviviikko 14.9. - 20.9.2020

huonekasviviikona mainos

Huonekasviviikolla 14.9.-20.9.2020 Huonekasviseuran tarjoamia videoluentoja Sastamalan pääkirjastolla osoitteessa Sillankorvankatu 1. Kasvitieteilijä FM Visa Lipponen näyttää, miten huonekasvi tai pistokas kotiutetaan. Ma 14.9. klo 17 osa 1.  Kaupasta kotiin, n. 60 min. Ti 15.9. klo 17 osa 2. Kasvitreffeiltä kotiin (pistokkaat), n. 20 min. La 19.9. uusintana klo 11 osa 1. ja klo 12 osa 2.


"Raudasta kaivettu ilo" - Tuomo Rantasen rautaista huumoria Sastamalan pääkirjastossa 2. - 26.9.2020

Raudasta kaivettu ilo

Tuomo Rantasen tuotantoa esittelevä näyttely on nähtävillä Sastamalan pääkirjastossa syyskuun ajan (2. - 26.9.2020). Tuomon töissä yhdistyy rauta ja huumori!


"Oon vielä täällä" - Irmeli Vähämäen valokuvia Sastamalan pääkirjastossa 3. - 28.8.2020.

Irmeli vahamaki
Irmeli Vähämäen valokuvanäyttely kertoo muistisairaiden henkilöiden hoivakodista. Näyttely on osa Vähämäen valokuvaterapian menetelmäohjaajan erikoistumisopintoja.
"Jokaiseen kuvaan sisältyy arvokas elämäntarina. Yksilöllinen polku. Ehkä kivikkoinen ja mutkikas. Kuitenkin jokaisen polun varrelta löytyy helmiä, jotka loistavat senkin jälkeen, kun polku joskus päättyy."

Omatoimikirjastot jälleen käytössä 6.7.2020 alkaen

Koronatilanteen parantuessa Aluehallintovirasto on poistanut suosituksensa pitää omatoimikirjastot poissa käytöstä. Näin ollen Sastamalassakin omatoimiaukioloajat otetaan jälleen käyttöön niin Kiikoisten, Mouhijärven, Suodenniemen kuin Äetsänkin toimipisteissä maanantaina 6.7.2020. Tästä pääset Sastamalan kaupunginkirjaston toimipisteiden aukioloaikoihin. Asiakkaita pyydetään omatoimiaikoina asioidessaan huolehtimaan suojaväleistä ja käsihygieniasta sekä käyttämään kirjastoista löytyviä desinfiointiaineita. Kirjastoon ei pidä tulla sairaana. Sastamalan kirjasto tarkkailee koronatilanteen kehittymistä edelleenkin.

Pääset omatoimikirjastoon kirjastokortillasi ja henkilökohtaisella pin-koodillasi. Omatoimikirjastossa ei ole paikalla henkilökuntaa. Omatoimisesti voit palauttaa ja lainata kirjoja, lukea lehtiä ja käyttää tietokoneita sekä langatonta verkkoa.


Kirjastojen aukiolo Sastamalassa 1.6.2020 alkaen

Valtioneuvoston ja aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaisesti kirjastot voivat alkaa toimia lähes normaalisti 1.6. alkaen. Edelleen asioimaan tullaan vain terveenä ja turvaväleistä tulee huolehtia.

Sastamalassa kesä-heinäkuussa palvelevat pääkirjaston lisäksi Kiikoisten, Mouhijärven, Suodenniemen ja Äetsän kirjastot. Kirjastoauto liikennöi 1.6.-3.7. välisen ajan. Omatoimiasiointi ei ole toistaiseksi käytössä AVIn ohjeistuksen mukaisesti. Pääkirjastolla toiminut erillinen asiointipiste korvautuu tavanomaisella asiakaskoneiden käytöllä. Tästä pääset Sastamalan kaupunginkirjaston toimipisteiden aukioloaikoihin.

Kirjastoauton aikataulun 1.6.-14.8.2020 löydät täältä.


Pelien Kalevala -näyttely Sastamalan pääkirjastossa 1.6. - 31.7.2020

Kalevala-aiheinen lautapeli.

Kuva: Teppo Moilanen

Pelien Kalevala -näyttely esittelee läpileikkauksia pelimaailman ja kalevalaisen kulttuuriperinnön yhtymäkohdista yli sadan vuoden ajalta.

Kalevala on elävää, kaikille kuuluvaa, kulttuuria. Peleissä kalevalaiseen lähdeaineistoon sekoittuu niiden julkaisuajan populaarikulttuurin virtaukset sekä taiteen eri muodot. Näyttelyn esittelemästä yhdeksästä pelistä jokaisella on yksilöllinen suhde Kalevalaan. Se herättää pohtimaan myös niiden julkaisuajan ja kohdeyleisön suhdetta kansalliseepokseemme.

Suomalaiset pelintekijät ovat saaneet innoitusta Kalevalasta vuodesta 1904 lähtien. Vuonna 1930 julkaistun Kalevala — peli Suomen lapsille -korttipelin jälkeen ei Kalevala-pelejä nähty 58:aan vuoteen, kunnes ANKH, Adventurers of the North — Kalevala Heroes (1988) toi Kalevalan uudelleen pelimaailmaan kovin erinäköisenä. Roolipelaamisesta ja larppaamisesta tuli 90- ja 2000-luvuilla se pelaamisen muoto, jossa kansalliseepostamme alettiin laajasti hyödyntää. Digitaalisessa pelaamisessa Kalevalasta on kiinnostuttu toden teolla vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Voisikin sanoa että elämme parhaillaan kalevalaisten pelien kulta-aikaa, eikä kansalliseepoksen koko potentiaalia ole varmasti vielä hyödynnetty.

Kalevala ei ole peleille pelkkää lähdemateriaalia. Suomalaiset pelintekijät ovat elävöittäneet kalevalaista kulttuuriperintöä virkistävillä tavoilla ja sekoittaneet siihen yllättäviäkin aineksia. Viihdyttämisen lisäksi pelit ovat käyttäneet Kalevalaa oppimisen välineenä ja onpa niiden kautta myös tarkasteltu kriittisesti Kalevalan sisältöjä ja ajatuksia.

Pelien Kaleva -näyttelyn on tuottanut Suomen pelimuseo ja kuraattori Heikki Jungman.


Vuokraa soutuvene kirjastosta

Kaksi soutuvenettä rannalla.

Kesäkuun alusta lähtien myös Annastuuna ja Manta ovat jälleen vuokrattavissa Sastamalan pääkirjastolta osoitteesta Sillankorvankatu 1. Taksa on 10 € / 3 tuntia tai 50 € koko viikonloppu. Hintaan sisältyy pelastusliivit koko venekunnalle ja muut tilpehöörit. Ulapalla ei korona uhkaa! Kysy lisää ja varaa vene kirjastosta numerosta 040 1382040.


PressReader -lehtipalvelua voi käyttää nyt etänä

PIKI-kirjastot ovat lisänneet e-aineistojen tarjontaa kirjastojen sulun vuoksi ja hankkineet asiakkailleen etäkäyttömahdollisuuden PressReader-lehtipalveluun.

PressReader sisältää pääosin ulkomaisia aikakaus- ja sanomalehtiä. Valikoima on kattava:
englanninkielisessä palvelussa on yli 7 800 lehteä 79 eri kielellä.

Näköislehtiä voi lukea joko suoraan selaimessa tai erillisellä mobiilisovelluksella.
PressReaderiin kirjautumiseen tarvitset PIKI-kirjastokortin numeron ja siihen liitetyn
nelinumeroisen tunnusluvun.

Palvelun etäkäyttö on voimassa toistaiseksi.


Virtuaalisia tarinatuokioita alakouluikäisille

allu

HUOMIO, huomio kaikki alakouluikäiset (ja pienemmät ja isommatkin)!

Sastamalan kirjasto aloittaa virtuaaliset tarinatuokiot ensi viikolla. Luemme Jukka-Pekka Palviaisen Allu-sarjan ensimmäistä osaa, Allu ja salainen ihailija, tiistaista alkaen 14.-23.4.2020.

Allu-tarinatuokiot ovat kuunneltavissa 30.4.2020 asti Sastamalan kirjaston YouTube-kanavalla.

Kiitos Jukka-Pekka Palviainen ja WSOY tästä mahdollisuudesta!


 

PERUTTU Cosplayta, animea ja mangaa pääkirjastolla 4.4. klo 12-15.45

Esitys1

Sastamalan pääkirjaston Cosplayta, animea ja mangaa -tapahtuma on peruttu koronavirustilanteen johdosta.

kirjastonpaiva-logo-jpg

Sastamalan pääkirjaston kahvitarjoilu kirjaston päivänä 19.3.2020 on PERUTTU koronavirustilanteen johdosta. Suomen kirjastoissa vietetään Kirjaston päivää 19.3.2020. Tervetuloa osallistumaan sosiaalisessa mediassa kilpailuun missä voit voittaa elokuvalipun.

 

Vanhojen lehtien näyttely Sastamalan pääkirjastossa 4.3. - 1.4.2020

Vainionpää vanhat lehdet

Muistatko vielä erilaisia aikakauslehtiä vuosien varrella? Vanhojen lehtien näyttelyssä on nähtävänä Ritva Vainionpään keräämiä lehtiä ja lehtileikekansioita. Ritva itse on paikalla keskiviikkoisin kello 11-15, jolloin lehtiä pääsee myös selailemaan.

 

Tarinakoukku Sastamalan pääkirjastolla 9.3.2020 klo 15-16

Tarinakoukku 9.3.2020

Tarinakoukku Sastamalan pääkirjastolla - tule kuuntelemaan tarinoita käsityön kanssa tai ilman!


MENNEITÄ TAPAHTUMIA

Talvilomalla elokuvia pääkirjastolla!

talvilomamuualle

 

Vuosi Siperiassa - kirjailijavieraana Jussi Konttinen 18.2.2020 klo 17.30

Konttinen_jussi-siperia-cro

Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Konttinen muutti perheineen Siperian kylmimmälle alueelle Jakutiaan. Talvella pakkanen paukkui 50 asteessa ja perhe sulatti vettä jäälohkareista. Lapset kävivät siperialaista kyläkoulua ja munniharppupainotteista päiväkotia. Nyt Konttinen on julkaissut kokemuksistaan kirjan Siperia – suomalaisen perheen ihmeellinen vuosi ikiroudan maassa. Se käsittelee elämää Töhtyrin jakuuttikylässä, mutta myös Siperian taloutta, politiikkaa ja kulttuuria, valtavaa erämaata, suunnattomia luonnonrikkauksia, arktisen alueen herkkää luontoa ja ilmastonmuutosta.

 

Sokeripalat-yhtyeen konsertti pääkirjastossa 13.2. klo 18.00

Sokeripalat

Sokeripalat-yhtye esittää raikkaita tulkintoja 50- ja 60-lukujen
parhaimmista iskelmistä. Yhtyeen soittajat ja laulajat ovat kaikki pitkän
linjan muusikoita. Sokeripalojen omintakeinen soundi perustuu
hiveleviin lauluharmonioihin sekä kitaran ja cajon-rummun
luomaan tarttuvaan svengiin.

Illan aikana kuullaan muun muassa seuraavat kappaleet: Sinitaivas, Punaiset lehdet, Sokeripala, Muistojen Bulevardi, Ranskalaiset korot, Onni jonka annoin pois.

Muusikot:

Venla Ritanen - laulu, ukulele
Heidi Honkamäki - laulu, alttohuilu, melodika, kellopeli
Hannu Lampinen - laulu, kitara
Juha Tuominen - cajon ym. lyömäsoittimet


 Pirkanmaan Lukudiplomit on päivitetty. Uudet kirja- ja tehtävälistat löytyvät PIKI-verkkokirjastosta

lukudiplomi_banneri_300x75