Maksuton ja yksilöllinen liikuntaneuvonta on tarkoitettu kaikenikäisille sastamalalaisille, jotka liikkuvat terveytensä kannalta liian vähän.

Liikuntaneuvontaan pääsee liikkumislähetteellä tai ottamalla itse yhteyttä.

Liikuntaneuvonta ja liikuntalähete

Liikuntaneuvontatoiminnan ideana on ohjata terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia saamaan liikuntaneuvontaa ja elintapaohjausta maksutta. Liikuntaneuvontaan tullaan liikuntalähetteellä, jonka voi tehdä lääkäri, fysioterapeutti, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja, työterveys tai ravitsemusterapeutti. Myös henkilö itse tai omainen voi olla yhteydessä suoraan liikuntaneuvontaan.

Liikuntaneuvonnan toimintaan kuuluvat alkukartoitus, liikkumissuunnitelma ja seuranta. Jos henkilön arvioidaan liikkuvan todella vähän, tai ei ollenkaan, hän saa viiden kerran liikuntapassin. Liikuntapassilla pääsee maksutta tutustumaan eri liikuntapalveluihin.

Liikuntaneuvonnassa myös koko perhe sekä eri ikäiset lapset ja nuoret saavat ohjausta terveellisiin ja aktiivisiin elintapoihin.

Lähetteen aikuisten liikuntaneuvontaan pääset täyttämään osoitteessa: https://link.webropol.com/s/sastamalaln

Lähetteen lasten ja perheiden liikuntaneuvontaan pääset täyttämään osoitteessa: https://link.webropol.com/s/SastamalaLNPerheet

Aikuisten, eläkeläisten ja erityisryhmien liikuntaneuvonnasta vastaa Maria.

Lasten ja perheiden liikuntaneuvonnasta vastaa Mirva.

Liikuntaneuvontaa koskevat yhteydenotot

Maria Liuksiala-Tuomisto

liikuntaneuvoja
Organisaatio
Liikunta- ja nuorisopalvelut
Mirva Saarinen

Mirva Saarinen

liikuntakoordinaattori
Organisaatio
Liikunta- ja nuorisopalvelut

Koulu-PT (nuorten liikuntaneuvonta)

Koulu-PT, eli koululaisten personal training, on Sastamalan kouluilla sekä toisella-asteella tapahtuvaa liikuntaneuvontaa kohdennettuna nuorille. Koulu-PT:n ideana on tuoda liikuntaneuvonta nuorten lähelle (koulupäivän yhteyteen) ja tarjota yksilöllistä liikuntaneuvontaa nuoren omien tarpeiden mukaan. Koulu-PT sisältää alkukartoituksen, yksilöllisen suunnitelman tekemisen, yhteydenotot ja seurannan.

Palvelu on suunnattu kaikille koululaisille ja toisen asteen opiskelijoille, jotka kaipaavat vinkkejä ja avustusta liikuntaan, ravintoon, palautumiseen ja lepoon. Koulu-PT:n asiakkaaksi pääsee lähetteellä, jonka voi lähettää esim. opiskelija itse, huoltaja, liikunnanopettaja, opinnonohjaajan, kouluterveydenhuollon henkilö tai muu koulun henkilökuntaan kuuluva.

Lähetteen Koulu-PT-palveluun pääset täyttämään osoitteessa: https://link.webropol.com/s/SastamalaKouluPT

Koulu-PT:n yhteydenotot

Mirva Saarinen

Mirva Saarinen

liikuntakoordinaattori
Organisaatio
Liikunta- ja nuorisopalvelut
Elina Myllymäki

Elina Myllymäki

liikuntaneuvoja
Organisaatio
Liikunta- ja nuorisopalvelut

Liikuntavinkki

Liikuntavinkki on hyvä apu silloin, kun liikut jonkin verran, mutta haluaisit lisätä liikkumista ja pohdit, että mitä tekisin, missä ja milloin?

Liikuntavinkki tarjoaa maksutonta kertaluontoista liikuntaneuvontaa, jota suositellaan terveytensä kannalta liian vähän liikkuville, tai niille, jotka eivät ole löytäneet sopivaa liikuntamuotoa itselleen ja haluavat tietää paikkakunnan liikuntatarjonnasta. Liikunnan ammattilaiset antavat opastusta ja vinkkejä liikunnan aloittamiseen tai lisäämiseen, kertovat kaupungin sisä- ja ulkoliikuntapaikoista, eri liikuntamahdollisuuksista ja ryhmäliikunnasta.

Liikuntavinkkiä koskevat yhteydenotot

Kehonkoostumusmittaus

Kiinnostaisiko tietää paljonko kehossasi on rasvaa ja lihaksia?

Sastamalan liikuntapalveluilla on käytössään Tanita DC-360-kehonkoostumusmittari, jonka avulla suoritetaan maksuttomia kehonkoostumusmittauksia. Mittaukseen ja tulosten käsittelyyn on hyvä varata n. 30 minuuttia aikaa. Mittaukset suoritetaan ensisijaisesti Vinkin vapaa-aikakeskuksessa (os. Ahertajankatu 33). Mittaukseen on varattava aika etukäteen alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Luotettavimman tuloksen saat, kun ennen mittausta:

 • Vältät alkoholin ja nesteenpoistolääkkeiden käyttöä 2 vuorokautta
 • Vältät voimakasta harjoittelua, fyysistä rasitusta ja saunaa 12 tuntia
 • Olet syömättä ja juomatta 3 tuntia
 • Olet ollut vähintään 3 tuntia hereillä
 • Tyhjennät virtsarakon

Mittaus ei sovellu raskaana oleville eikä henkilöille joilla on sydämentahdistin tai muita sisäisiä lääkintälaitteita.

 • Perusaineenvaihdunnan (kalorikulutus vuorokaudessa)
 • Rasvaprosentin (0,1 prosentin tarkkuudella)
 • Viskeraalirasvan (sisäelinrasvan määrä)
 • Vesiprosentin (veden määrä kehossa)
 • Lihasten kokonaismassan
 • Luiden kokonaismassan

Kehonkoostumusmittausten ajanvaraus

 • Lähetä sähköposti liikuntapalveluiden sähköpostiin, josta käy ilmi nimesi, puhelinnumerosi ja aika, jolloin toivoisit mittauksen tapahtuvan.
 • Saat vahvistuksen sähköpostiisi, kun varauksesi on käsitelty.
 • Jos sähköpostin lähettäminen aiheuttaa haasteita, niin voit vaihtoehtoisesti olla yhteydessä puhelimitse Mirvaan.

Kehonkoostumusmittausten yhteydenotot

Kuntosalineuvonta

Kuntosalineuvonta on tarkoitettu uusille kuntosalin käyttäjille. Ohjaaja opastaa henkilökohtaisesti kuntosalilaitteiden käytössä ja kuntosaliharjoittelussa. Kuntosalineuvontaa on tarjolla arkisin päiväsaikaan ajanvarauksella kaikille liikuntapalveluiden kuntosaleille. Kuntosalineuvonta on maksutonta, mutta vaatii kuntosalimaksun.

Kuntosalineuvonnan yhteydenotot

Matti Lepistö

liikuntaneuvoja
Organisaatio
Liikunta- ja nuorisopalvelut