Liikuntaneuvola ja liikuntalähete

Liikuntaneuvolatoiminnan ideana on ohjata terveytensä kannalta selkeästi liian vähän liikkuvia saamaan liikuntaneuvontaa ja elintapaohjausta maksutta. Liikuntaneuvolaan tullaan liikuntalähetteellä, jonka voi tehdä lääkäri, fysioterapeutti, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja, työterveys tai ravintoterapeutti. Myös henkilö itse tai omainen voi olla yhteydessä suoraan liikuntaneuvolaan.

Liikuntaneuvolan toimintaan kuuluvat alkukartoitus, liikkumissuunnitelma ja seuranta. Jos henkilön arvioidaan liikkuvan todella vähän, tai ei ollenkaan, hän saa viiden kerran liikuntapassin. Liikuntapassilla pääsee maksutta tutustumaan eri liikuntapalveluihin.

Liikuntaneuvolassa myös koko perhe sekä eri ikäiset lapset ja nuoret saavat ohjausta terveellisiin ja aktiivisiin elintapoihin.

Lähetteen liikuntaneuvolaan pääset täyttämään osoitteessa: https://link.webropol.com/s/SastamalaLN

Liikuntaneuvolaa koskevat yhteydenotot

Sirkku Pajunen

liikuntakoordinaattori
Organisaatio
Liikuntapalvelut

Koulu-PT (nuorten liikuntaneuvonta)

Koulu-PT, eli koululaisten personal training, on Sastamalan yläkouluilla sekä toisella-asteella tapahtuvaa liikuntaneuvontaa kohdennettuna nuorille. Koulu-PT:n ideana on tuoda liikuntaneuvonta nuorten lähelle (koulupäivän yhteyteen) ja tarjota yksilöllistä liikuntaneuvontaa nuoren omien tarpeiden mukaan. Koulu-PT sisältää alkukartoituksen, yksilöllisen suunnitelman tekemisen, yhteydenotot ja seurannan.

Palvelu on suunnattu kaikille yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille, jotka kaipaavat vinkkejä ja avustusta liikuntaan, ravintoon, palautumiseen ja lepoon. Koulu-PT:n asiakkaaksi pääsee lähetteellä, jonka voi lähettää esim. opiskelija itse, huoltaja, liikunnanopettaja, opinnonohjaajan, kouluterveydenhuollon henkilö tai muu koulun henkilökuntaan kuuluva.

Lähetteen Koulu-PT-palveluun pääset täyttämään osoitteessa: https://link.webropol.com/s/SastamalaKouluPT

Koulu-PT:n yhteydenotot

Mirva Saarinen

Mirva Saarinen

liikuntakoordinaattori
Organisaatio
Liikuntapalvelut
Elina Myllymäki

Elina Myllymäki

liikuntakoordinaattori
Organisaatio
Liikuntapalvelut

Liikuntavinkki

Liikuntavinkki on hyvä apu silloin, kun liikut jonkin verran, mutta haluaisit lisätä liikkumista ja pohdit, että mitä tekisin, missä ja milloin?

Liikuntavinkki tarjoaa maksutonta kertaluontoista liikuntaneuvontaa, jota suositellaan terveytensä kannalta liian vähän liikkuville, tai niille, jotka eivät ole löytäneet sopivaa liikuntamuotoa itselleen ja haluavat tietää paikkakunnan liikuntatarjonnasta. Liikunnan ammattilaiset antavat opastusta ja vinkkejä liikunnan aloittamiseen tai lisäämiseen, kertovat kaupungin sisä- ja ulkoliikuntapaikoista, eri liikuntamahdollisuuksista ja ryhmäliikunnasta.

Liikuntavinkkiä koskevat yhteydenotot

Kehonkoostumusmittaus

Kiinnostaisiko tietää paljonko kehossasi on rasvaa ja lihaksia?

Sastamalan liikuntapalveluilla on käytössään Tanita DC-360-kehonkoostumusmittari, jonka avulla suoritetaan maksuttomia kehonkoostumusmittauksia. Mittaukseen ja tulosten käsittelyyn on hyvä varata n. 30 minuuttia aikaa. Mittaukset suoritetaan ensisijaisesti Vinkin vapaa-aikakeskuksessa (os. Ahertajankatu 33). Mittaukseen on varattava aika etukäteen alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Luotettavimman tuloksen saat, kun ennen mittausta:

 • Vältät alkoholin ja nesteenpoistolääkkeiden käyttöä 2 vuorokautta
 • Vältät voimakasta harjoittelua, fyysistä rasitusta ja saunaa 12 tuntia
 • Olet syömättä ja juomatta 3 tuntia
 • Olet ollut vähintään 3 tuntia hereillä
 • Tyhjennät virtsarakon

Mittaus ei sovellu raskaana oleville eikä henkilöille joilla on sydämentahdistin tai muita sisäisiä lääkintälaitteita.

 • Perusaineenvaihdunnan (kalorikulutus vuorokaudessa)
 • Rasvaprosentin (0,1 prosentin tarkkuudella)
 • Viskeraalirasvan (sisäelinrasvan määrä)
 • Vesiprosentin (veden määrä kehossa)
 • Lihasten kokonaismassan
 • Luiden kokonaismassan

Kehonkoostumusmittausten ajanvaraus

 • Katso varauskalenterista vapaa aika viikkoa ennen mittausta. Kalenteri päivitetään n. kuukauden eteenpäin. Varauskalenteri laitetaan näkyviin, kun sivustomuutos kalenterin osalta valmistuu.
 • Lähetä sähköposti liikuntapalveluiden sähköpostiin, josta käy ilmi nimesi, puhelinnumerosi ja haluamasi aika kehonkoostumusmittaukseen.
 • Saat vahvistuksen sähköpostiisi, kun varauksesi on käsitelty.
 • Jos sähköpostin lähettäminen aiheuttaa haasteita, niin voit vaihtoehtoisesti olla yhteydessä puhelimitse Mirvaan.

Kehonkoostumusmittausten yhteydenotot