Takaisin ajankohtaisiin
12.4.2024 | Ympäristöterveydenhuolto

Kevät on allergisille ja astmasta kärsiville hankalaa aikaa. Jätehuoltomääräykset sallivat Sastamalassa ja Punkalaitumella risujen ja oksien avopolton taajama-alueiden ulkopuolella, mutta savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa naapureille ei saa aiheuttaa. Suositeltavaa on kompostoida puutarhajätteet omalla pihalla. Risut ja oksat voi hakettaa ja käyttää kompostin seosaineena. Mikäli kompostointi ei ole mahdollista, voi haravointijätteet ja risut toimittaa jäteasemalle.  Näin voit huomioida myös ihmiset, jotka saavat oireita pienestäkin määrästä savua.

Muista myös tarkistaa mahdolliset metsä- tai ruohikkopalovaroitukset. Metsäpalovaroituksen, ruohikkopalovaroituksen tai muun tulipalovaaran aikaan avotulen tekeminen on kokonaan kielletty.

Puutarhajätteen käsittely ja vieraslajit

Useat vieraslajikasvit ovat levinneet luontoon puutarhajätteiden mukana.  Vieraskasveista koostuvan tai niitä sisältävän puutarhajätteen käsittelyssä tulee noudattaa erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta. Kompostoriinkaan ei saa laittaa vieraslajeiksi luokiteltujen kasvien lisääntymiskykyisiä osia (juuria tai siemeniä). Lajikohtaisia ohjeita vieraslajikasvijätteen hävittämiseen löytyy sivuilta sastamala.fi/vieraslajit .

Sastamalan kaupunki / Ympäristöterveydenhuolto