Takaisin ajankohtaisiin
14.8.2023 | Asuminen

Elokuussa on helppo havaita ja tunnistaa suuria, kukkivia, haitallisia vieraskasveja, kuten jättipalsamia ja jättiputkea. Jättipalsamin ja jättiputken siemenet ovat kuitenkin elokuussa kypsiä ja mikäli torjunta aloitetaan tässä vaiheessa, tulee olla erityisen varovainen kitkemisessä, sekä kukintojen ja kasvijätteen hävittämisessä. Kaikki siemeniä sisältävä jäte tulee hävittää sekajätteenä, huolellisesti pakattuna. 

Kurtturuusun tunnistaa nyt helposti kiulukoista, eli marjoista. 

 

Suomen kansallinen vieraslajiluettelo täydentyy 7 uudella vieraslajilla. Ehdotettu asetus on tarkoitettu tulemaan voimaan 15 päivänä elokuuta 2023. 

Lisätietoja esityksestä Valtioneuvoston sivuilla: 

https://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decisionId=0900908f80838d18

Uusia lajeja luettelossa ovat mm. viitapihlaja-angervo, kanadanpiisku, isopiisku ja korkeapiisku, sekä vuorivaahtera. 

Kansalliseen tai EU:n luetteloon kuuluvia haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön, eikä niitä saa tuoda maahan, myydä, kasvattaa tai pitää hallussa.  

ESPANJANSIRUETANA 

Aikaisemmin vieraslajiasetuksessa ollut poikkeus koskien nilviäislajien huolehtimis- ja hävittämisvelvollisuutta poistuu 15.8. ja tämä tarkoittaa jatkossa sitä, että maanomistajalla on velvollisuus torjua myös espanjansiruetanaa, sekä juuri asetukseen lisättyä mustapääetanaa alueellaan. 

Lisätietoa lajista: 

https://vieraslajit.fi/lajit/MX.52801

KURTTURUUSU 

Kurtturuusun kasvatuskielto astui voimaan 1.6.2022. Kasvi tulee siis hävittää myös kotipihalta. Mikäli koko pensasta ei ole mahdollista hävittää kerralla, kerää ainakin kiulukat (marjat) talteen ja hävitä sekajätteenä. Näin estät siementen leviämisen muualle esim. lintujen kuljettamana. 

Lisätietoa lajista: 

https://vieraslajit.fi/info/i-5977

Soolotalkoot 2023 

Kaupungin Soolotalkoot -kohteet Uotinojalla ja Kilipuistossa puretaan 30.8. tai aikaisemmin, mikäli kitkettävää ei enää ole. Molemmissa kohteissa on käynyt ainakin muutamia talkoilijoita, lämmin kiitos osallistumisesta! 

Soolotalkoot -kampanja päättyy tänä vuonna, mutta kaupunki järjestää jatkossakin omatoimikohteita omistusalueillaan. Lisätietoja kohteista julkaistaan keväällä 2024. 

Kaupungin puistotoimen vieraslajitorjunta  

Jatkuu jättiputki- ja jättipalsamikohteissa syyskuulle. Osaa kohteista myös kunnostetaan syksyn aikana. 

Espanjansiruetanaa kerätään Marttilan alueella kaupungin katualueilta ja Valpurin puistometsäalueilta. 

Kannustamme edelleen asukkaita hävittämään vieraskasvit kotipihoilta asianmukaisesti ja kysymään rohkeasti neuvoa torjuntaan ja tunnistamiseen!