Lapset ja nuoret huomioidaan kaikissa kirjaston toimipisteissä! Kokoelmissa on kaikenikäisille sopivaa luettavaa, kuunneltavaa ja katsottavaa, myös vierailla kielillä. Kirjastosta löydät lainattavaksi tietoa, tarinoita, elokuvia, pelejä, musiikkia – keppihevosia unohtamatta!

Lasten kirjastopalvelut

Lapsiperheitä palvellaan lainattavan materiaalin lisäksi järjestämällä satutunteja, antamalla kirjavinkkausta ja järjestämällä tapahtumia. PIKI-sivustolta löytyy suoritettavia lukudiplomeita eri ikäryhmille: perhelukudiplomin kirjat on koottu erityisesti alle kouluikäisten lasten yhteisiin lukuhetkiin vanhempien kanssa, kun taas alakoulun jokaiselle vuosiluokalle on oma vinkkilistansa tehtävineen. Jos kaipaat lisää lukuvinkkejä, niitä löytyy PIKI-kirjastojen lasten sivuilta, ja voit myös aina kiskaista kirjastolaista hihasta ja kysyä!

Kirjasto tekee säännöllistä kouluyhteistyötä Sastamalan koulujen kanssa. Alakoululaiset saavat vuosiluokasta riippuen joko tiedonhaun opastusta kirjastolla tai kirjavinkkarin vieraaksi luokkaansa. Myös päiväkodeille järjestetään tilauksesta esimerkiksi satutunteja joko kirjastolla tai päiväkodin omissa tiloissa. Lisäksi kirjastoauto kiertää koulu- ja päiväkotipysäkeillä ja tarjoaa monipuolisen ja runsaan valikoiman lainattavaa.

Nuorten kirjastopalvelut

Sastamalan kirjaston nuortenosaston kokoelmissa on tarjolla vaikka mitä: nuorten ja nuorten aikuisten tietoa ja tarinoita fantasiasta kauhuun, elokuvia ja pelejä, sarjakuvia ja selkokirjoja. Jokaiselle löytyy taatusti jotain! Jos kaipaat lukuvinkkejä, niitä löytyy esimerkiksi PIKI-verkkokirjaston nuorten sivuilta. Kannattaa myös muistaa, että kirjaston väki auttaa sinua mielellään sopivan aineiston etsinnässä. Yläkouluikäisille on lisäksi saatavilla PIKI-lukudiplomit, oma joka vuosiluokalle. Niistä löytyy tosi paljon lukusuosituksia!

Kirjasto tekee säännöllistä kouluyhteistyötä Sastamalan koulujen kanssa. Kirjasto osallistuu myös Kulttuuriviikkojen toteutukseen ja järjestää muitakin tapahtumia sekä itse että yhdessä muiden kanssa.

Pääkirjastolle on auennut syksyllä 2022 uusittu Pelihuone. Voit varata itsellesi tai enintään neljän hengen kaveriporukallesi 1–2 tunnin ajan pääkirjaston asiakaspalvelusta. Huomioithan, että kaikilla Pelihuoneeseen menevillä tulee olla oma kirjastokortti. Pelihuoneessa on käytössä PS4 ja Nintendo Switch, joilla saa pelata vapaasti tarjolla olevia pelejä. Pelattavissa olevat pelit vaihtuvat säännöllisesti, mutta molemmille konsoleille on aina tarjolla useampi eri vaihtoehto. Pelihuoneessa ei nimestään huolimatta ole myöskään pakko pelata, vaan voit varata sen vaikka leffan katsomista varten!

Kirjastoa voit seurata myös somessa: FB @sastamalankaupunginkirjasto / IG @sastamalankirjasto

Pelihuone

Lapsi ja Herra Hakkarainen pelaavat pelikoneella

Sastamalan pääkirjastossa on pelihuone, jonka voi kirjastokortilla varata omaan käyttöönsä kahdeksi tunniksi kerrallaan. Pelihuonetta ei voi varata omatoimiajalle. Pelihuoneessa on kaksi tietokonetta sekä kaksi pelikonsolia, Playstation 4 -pelikonsoli ja Nintendo Switch. Konsoleille on asennettu valmiiksi tietty määrä pelejä, jotka vaihtuvat noin 1,5-2 kuukauden välein. Pelihuoneessa on myös Nintendo NES mini, jossa pelit ovat valmiiksi asennettuna. Huoneen varaaja voi tuoda mukanaan myös oman pelin. Pelihuonetta voi käyttää myös elokuvien katseluun (bluray/dvd). Katseltavan elokuvan voi valita kirjaston kokoelmasta tai sen voi tuoda mukanaan. Pidempien elokuvien ollessa kyseessä, varausaikaa voidaan tapauskohtaisesti pidentää. Jos tuo mukanaan oman pelin tai elokuvan, kaikkien huonetta käyttävien pitää ylittää kyseisen pelin/elokuvan ikäraja.

Pelihuoneeseen voi mennä kerrallaan korkeintaan neljä henkilöä. Jokaisella käyttäjällä pitää olla oma kirjastokortti, joka esitetään asiakaspalvelutiskillä ennen huoneeseen menoa. Tällä tavoin voimme valvoa esimerkiksi ikärajojen noudattamista. Huoneen varaaja tai hänen huoltajansa on varauksen ajan vastuussa huoneen irtaimistosta, peleistä sekä laitteista. Mikäli vahinkoja sattuu, on huoneen varaaja tai hänen huoltajansa velvollinen korvaamaan aiheutuneen vahingon. Toistaiseksi voimassa olevat korvaushinnat ovat kirjoittamishetkellä (10/22):

– PlayStation 4: konsoli 300 €, ohjain 50 €
– Switch: konsoli 370 €, joycon-ohjaimet 75 €/pari
– pelien korvaushinta riippuu nimekkeestä, mutta PS4-peleillä yleensä 30-50 €, Switch-peleillä 40-60 €
– NES mini: konsoli 100 €, ohjain 15 €
– television, tietokoneiden ja muun irtaimiston korvaushinta tapauskohtaisesti

Aiemmin käytössä ollut suostumuslomake on poistunut käytöstä. Huoneen voi siis varata, jos on kirjastokortti, muuta ei tarvita.