Ehkäisevää päihdetyötä säätelee Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015). Lain mukaan ehkäisevä päihdetyö kuuluu kuntien ja hyvinvointialueiden tehtäviin. Ehkäisevän päihdetyön tavoitteena on parantaa hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta niin yksilöiden , yhteisöjen kuin koko yhteiskunnankin arjessa. Ehkäisevä päihdetyö edistää osaltaan perus- ja ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa edistämällä eri toimijoiden kykyä ymmärtää eri taustoista tulevia ihmisiä. Erilaisista päihteistä aiheutuu haittoja käyttäjän itsensä lisäksi hänen läheisilleen, muille ihmisille, yhteisöille ja yhteiskunnalle.

Keskeistä on edistää yhdessä ja yhteistyössä päihteettömiä, savuttomia ja nikotiinittomia elintapoja, ehkäistä ja vähentää päihteiden ja tupakka- sekä nikotiinituotteiden käyttöä sekä rahapelaamista ja niistä aiheutuvia haittoja sekä lisätä ymmärrystä niihin liittyvistä ilmiöistä.

Parhaiten ehkäisevässä päihdetyössä onnistutaan silloin kun se on osa kunnan pitkäntähtäimen strategista suunnittelua ja sitä tehdään poikkihallinnollisesti kunnan kaikilla toimialoilla. Paikallista työtä tehdään yhdessä kuntalaisten, päättäjien, järjestöjen, seurakuntien ja uskonnollisten yhteisöjen, poliisin, valvontaviranomaisten ja elinkeinotoimijoiden kanssa. Merkittävä yhteistyökumppani ehkäisevässä päihdetyössä on Pirkanmaan hyvinvointialue.

Sastamalassa ehkäisevästä päihdetyöstä vastaava toimielin on sivistyslautakunta. Valmistelevaa työtä ehkäisevän päihdetyön osalta tekee oma paikallinen työryhmä, johon on koottu edustus eri toimijoita yhteiskumppaneista kuten Saskysta, Pirkanmaan hyvinvointialueelta ja järjestöistä sekä Sastamalan kaupungin eri toimialoilta (mm. työllisyyspalvelut, yhdyskuntatekniikka, nuorisotyö ja opetus). Sastamalan ehkäisevä päihdetyön suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2024.

Pirkanmaan hyvinvointialueen ehkäisevä päihdetyön suunnitelma

Mielenterveyden vahvistaminen kannattaa

MIELI ry – vahvista mielenterveyttä

Oletko huolissasi omasta, puolisosi, vanhempasi tai muun läheisesi päihteiden käytöstä?

Ehyt ry – tukea eri elämäntilanteisiin

Pirkanmaan hyvinvointialue – mielenterveys ja päihdepalvelut

Tukitalo mielenterveys ry