Takaisin ajankohtaisiin
20.9.2023 | Uutiset

TIEDOTE

Viime viikolla Sastamalan sosiaalisessa mediassa alkoi näkyä ihastuneita kommentteja kuvia kissamaalauksesta. Ihmiset olivat huomanneet uutta ilmettä Ystävyydenpuiston rannassa, ja samanhenkistä katutaidetta on ilmestynyt myös Pororantaan. Kuvien lisäksi maalatussa seinässä lukee Ernesto Salabanzi.

Kuka on mystinen Ernesto Salabanzi? Se on Eero Havaksen taiteilijanimi. Havas on helsinkiläinen taiteilija, joka muutti opiskelemaan Sastamalaan, totesi paikan mukavaksi ja on nyt asunut Sastamalassa jo useamman vuoden. Havaksella on ollut taidenäyttely täälläkin Kirisevässä syksyllä 2020. Kuvat ovat selkeitä ja värikkäitä, ehkäpä niitä voisi kuvata naivistisiksi. Eero Havas ammentaa ideat luonnosta ja poimii sopivat luonnokset katutaiteeseen tai muihin kuvituksiin.

Sastamalassa Havas on viihtynyt hyvin. Luonto on lähellä ja ihmiset mukavia. Täältä löytää kaiken mitä tarvitsee, eikä muuallekaan ole pitkä matka. Eero Havas viettää mielellään aikaa Kaalisaaressa ja hän katseli aluetta sillä silmällä, josko siellä olisi jokin paikka, mihin voisi tehdä katutaidetta. Liikuntapalveluiden työntekijän kautta löytyi lopulta kontakti Sastamalan Vedelle, jonka kanssa yhteistyönä syntyy yhteensä kolme taideteosta vedenpumppaamoille eri puolille Vammalaa. Kävimme katsomassa yhdessä Pororannan lokkeja ja Ystävyydenpuiston kissoja.

Kissat, lokit ja kettu pääosassa

Kissahahmoja on ollut monessa Havasteen taulussa.  – Monista mieluisista eläinhahmoista olisin voinut maalata vaikka pelkästään näitä kissoja.

– Yleisissä paikoissa maalatessa pitää valmistautua siihen, että ihmiset pysähtyvät ja mitä vain palautetta voi tulla. On vain keskityttävä hommaan, muuten homma ei etene. Joku kulkija on ollut huolissaan, mutta jatkanut sitten matkaansa, kun on käynyt ilmi, että ollaan luvallisilla hommilla.

Suunnittelussa voi mennä puolikin vuotta. Tekemiseen meni 8 tuntia, spraymaaleilla maalaaminen on melko nopeaa.

Entäpä kolmas työ, mitä haluat kertoa siitä? – Kolmantena työnä on tulossa sellainen kettumaalaus. Kettu istua kököttää keskustan ulkopuolella peltojen läheisyydessä. Kettuaihe saattaa tulevaisuudessa näkyä Havaksen muissa töissä kokonaan eri taiteilijanimen teoksissa. Ernesto Salabanzi on vähän enemmän sarjakuvamainen taiteilija.

– Olen huomannut, että yleisissä tiloissa ihmiset tykkäävät luontoteemasta ja hyväntuulisista teoksista.  

Kaikista näistä sarjan töistä on jo olemassa aiemmat kuvat. Mutta ainut julkaistu on kissatyö. Lokki- ja kissataulut on maalattu piristämään sekä taitelijaa itseään että yleisöä. Osa kuvituksista on jo julkaistu näyttelyissä ja joku työ nähdään ensin ulkona ja sitten vasta raameissa.

Teresa Herrero Vidfelt, yritysasiantuntija

teresa.vidfelt@sastamala.fi p. 050 3040485

Eero Havas

p. 044 513 0192