Valmennus on käytännönläheistä ja toiminnallista. Valmennuksesta saat tietoa, neuvontaa, ohjausta ja tukea ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojesi selkeyttämiseen. Saat tietoa, miten hakeudut koulutukseen ja kehität työelämävalmiuksiasi. Uravalmennukseen liittyy usein oppilaitoksiin ja työhön tutustumisia. Uravalmennukseen voi sisältyä myös erilaisia lyhyitä työelämän lupa- ja korttikoulutuksia. 

Ammatinvalinta- ja uraohjaus auttaa koulutus- ja uravaihtoehtojen pohtimisessa ja selkiyttämisessä eri elämänvaiheissa.  

Palveluun voi hakeutua miettiessäsi esimerkiksi 

  • ammatillista suuntautumista 
  • alanvaihtoa 
  • vahvuuksiasi, koulutuksen tarvetta 
  • terveydentilasi tai esimerkiksi oppimisen pulmien vaikutusta suunnitelmiisi 

Ammatinvalintapsykologi auttaa sinua laatimaan tilanteeseesi sopivan ja työmarkkinoiden tilanteen huomioivan urasuunnitelman. 

Yhdessä psykologin kanssa voit pohtia luottamuksellisesti elämäntilannettasi, työelämään liittyviä odotuksiasi, kiinnostuksen kohteitasi sekä aikaisempia kokemuksiasi koulutuksesta ja työstä. Keskustelujen lisäksi ohjaukseen voi kuulua psykologisia testejä, koulutus- tai työkokeiluja sekä välitehtäviä.  

Yksittäinen ohjauskeskustelu on noin tunnin mittainen. Voit keskustella yhden tai useamman kerran psykologin kanssa.  

Mikäli kiinnostuit, ota yhteys omaan työvoima-asiantuntijaasi tai jätä yhteydenottopyyntö Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa. Mikäli et ole työnhakijana, voit olla yhteydessä työvoimapalveluihin ja tiedustella ajanvarauksen mahdollisuutta.  

Työttömänä työnhakijana sinun on mahdollista saada työttömyysetuutta päätoimista opiskelua varten. Voit aloittaa opiskelun vasta, kun työvoima-asiantuntija on arvioinut suunniteltujen opintojen vaikutuksen työllistymiseesi. Opintojasi voidaan tukea työttömyysetuudella vain, jos suunniteltujen opintojen katsotaan parantavan merkittävästi työllistymismahdollisuuksiasi. 

Omaehtoisten opintojen aikana 

  • osallistut opetukseen 
  • ilmoitat opintojesi edistymisestä sovitulla tavalla 
  • ilmoitat, jos opinnot eivät etene suunnitelmien mukaan, keskeytät tai lopetat opinnot tai menet yli kaksi viikkoa kestävään kokoaikatyöhön 
  • osallistut edelleen työnhakukeskusteluihin, joissa päivitetään työllistymissuunnitelmasi  
  • haet työtä työllistymissuunnitelmassa sovitulla tavalla 

Jos suunnittelet opintoja työttömyysetuudella, ota aina ensin yhteyttä työvoima-asiantuntijaasi. 

Sinun on mahdollista opiskella sivutoimisesti ja saada samalla työttömyysetuutta. Sivutoimisten opintojen aikana sinun täytyy kuitenkin hakea työtä sen mukaisesti, mitä työllistymissuunnitelmassasi on sovittu ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä.  

Työvoimaviranomainen selvittää aina opintojesi laajuuden ja niistä annetaan lausunto etuuden maksajalle eli Kelalle tai työttömyyskassalle.  

Jos suunnittelet opintoja, ota aina ensin yhteyttä työvoima-asiantuntijaasi ja keskustele hänen kanssaan. 

Voit saada työttömyysetuutta lyhytkestoisten opintojen ajalta, jos olet vähintään 25-vuotias ja opinnot kestävät enintään kuusi kuukautta. Lyhytkestoisen opintojen aikana sinun täytyy kuitenkin hakea työtä sen mukaisesti, mitä työllistymissuunnitelmassasi on sovittu ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä.  

Työvoimaviranomainen selvittää aina opintojesi laajuuden ja antaa niistä lausunnon etuuden maksajalle eli Kelalle tai työttömyyskassalle.  

Jos suunnittelet opintoja, ota aina ensin yhteyttä työvoima-asiantuntijaasi ja keskustele hänen kanssaan. 

Ammatillisessa työvoimakoulutuksessa voit suorittaa perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon tai osan näistä tutkinnoista. Monilla aloilla järjestetään lisäksi jatko- tai täydennyskoulutusta. Maksutonta ammatillista työvoimakoulutusta järjestetään SASKY:n kanssa. 

Jos harkitset yrittäjyyttä tai aiot aloittaa yritystoiminnan, voit osallistua työvoimakoulutuksena järjestettävään yrittäjäkoulutukseen. Yritystoiminnan aloittamisen voi yhdistää joustavasti yrittäjäkoulutuksen suorittamiseen. 

Työkokeilun avulla voit selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtoja käytännön työtehtävissä. Työkokeilun avulla voit myös tukea paluutasi työelämään. Työkokeilua voidaan käyttää myös sen selvittämiseen, olisiko yrittäjyys sopiva uravaihtoehto. Työkokeilussa osallistut työpaikalla yleisesti tehtäviin töihin. Työkokeilu ei ole työsuhde, eikä siitä tule kustannuksia työnantajalle.  

Voit osallistua työkokeiluun, jos 

  • olet ilmoittautunut työnhakijaksi 
  • työkokeilusta on sovittu työllistymissuunnitelmassasi 
  • Työvoimaviranomainen arvioi, että työkokeilu on paras keino tukea työllistymistäsi. Sovit työvoima-asiantuntijan kanssa työllistymissuunnitelmassasi, hankitko työkokeilupaikan itse vai tarvitsetko apua paikan löytämiseen. 
  • Työkokeiluun pääseminen ei edellytä tietyn kestoista työttömyyttä. Myöskään ammatillinen koulutuksesi tai koulutusasteesi ei vaikuta työkokeilun järjestämiseen. 

Saat työkokeilun aikana samaa työttömyysetuutta kuin työttömänä. Jos työkokeiluun osallistumisesta tulee kustannuksia, voit saada osallistumispäiviltä Kelan tai työttömyyskassan maksamaa kulukorvausta tai Sastamalan kaupungin maksamaa harkinnanvaraista kulukorvausta.  

Työkokeilun järjestäjä voi olla yritys, yksityinen elinkeinonharjoittaja, kunta, kuntayhtymä, muu yhteisö, säätiö tai valtion virasto tai laitos. Yksityishenkilö ei voi toimia työkokeilun järjestäjänä.  

Et voi mennä työkokeiluun sellaiseen työpaikkaan, johon olet jo työsuhteessa. Työkokeilun aikana ei saa tehdä sellaisia työtehtäviä, joita tehdään yleensä itsenäisesti ilman ohjausta ja valvontaa (esim. autonkuljetus, ellei työkokeilun järjestäjä tätä valvo). Työkokeilua ei ole tarkoitettu työsuhteen koeajaksi. Sovit työkokeilun kestosta yhdessä työvoimaviranomaisen ja työnantajan kanssa. Työkokeilu voi kestää enintään kuusi kuukautta. Tyypillisesti työkokeilu kestää 1–3 kuukautta.