Takaisin ajankohtaisiin
19.10.2023 | Päätöksenteko

Sastamalan kaupunginhallitus päättää maanantaina 23.10.2023 esityksestään vuoden 2024 veroprosenteiksi. Valtuusto päättää asiasta 30.10.2023.

Vuonna 2024 on Sastamalan tuloveroprosentti esityksen mukaan 8,9 prosenttia (8,86 prosenttia vuonna 2023). Veroprosentin pyöristyksen syynä on se, että vuodesta 2024 tuloveroprosentti ilmoitetaan prosenttiyksikön kymmenyksen tarkkuudella, kun se vuonna 2023 ilmoitettiin sadasosan tarkkuudella. Mikäli tuloveroprosentti hyväksytään esityksen mukaisesti, ovat kaupungin vuoden 2024 kunnallisverotulot noin 35,5 miljoonaa euroa. Sastamalan kaupungin efektiivinen veroaste eli maksettavan kunnallisveron suhde ansiotuloihin on arviolta 6,4 prosenttia.

Kiinteistöveroprosentti esitetään pidettävän nykyisellä tasolla. Jos hallitusohjelman mukainen lakiesitys maapohjan kiinteistöveroprosentin eriyttämisestä yleisestä kiinteistöverosta ja alarajan nostamisesta 0,93 prosentista 1,3 prosenttiin hyväksytään eduskunnassa, esitetään maapohjan kiinteistöveroprosentiksi kiinteistöverolain mukaista uutta alarajaa. Maapohjan kiinteistöveroa kertyisi uudella verotuskäytännöllä 0,3 miljoonaa euroa enemmän kuin nykyisellä 0,93 prosentilla. Kaikkiaan kiinteistöveroa kertyy vuodessa noin 6,85 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin mukaan kunnallistaloudessa on nyt nähtävissä erityisen paljon synkkiä pilviä: yleinen kustannustason nousu, verotuloissa tapahtunut rakenteellinen muutos, valtionosuuksien merkittävä lasku ja rahoituskustannusten nousu vaikuttavat kuntien talouteen voimakkaasti.

– Haasteellisesta tilanteesta huolimatta Sastamalan kaupunki ei korota veroja vaan pyrkii tiukalla talousohjauksella, tuottavuuden jatkuvalla parantamisella ja vetovoiman kehittämisellä vastaamaan tilanteeseen, toteaa Malmberg.