Millaista on asua Sastamalassa ja mitä asioita asukkaat kaupungissa arvostavat? Kysyimme tätä aidoilta kokemusasiantuntijoilta!

Karkkuun on helppo rakastua

Eveliina ja Olli Lehtiniemen perhe viihtyy Sastamalan Karkussa.

Sastamala on Pirkanmaan matkailupaikkakuntien si­jalla kaksi, heti Tampereen jälkeen. Alueesta houkut­televan tekee muun muas­sa Ellivuoren laskettelukeskuksen lisäksi golf-kentät sekä Ritajärven luonnonsuo­jelualue. Karkun kylää ympäröi kumpuile­va maasto, metsät ja järvimaisema. Se on etenkin kaksipyöräisillä reissaavien suosik­kikohde ja historiallisesta asumisesta haa­veilevan unelmakotipaikkakunta. Karkku on yksi sisämaan vanhimmista asutuista alueista ja se näkyy kylän arkkitehtuurissa, kauniissa rakennuksissa ja ainutlaatuisissa kartanoissa.

Karkkulaiset Eveliina ja Olli Lehtiniemi etsivät sopivaa asuinpaikkaa antaumuk­sella, neljän teinitytön ja 5-vuotiaan pojan, uusioperheelleen. ”Muutimme Karkkuun seitsemän vuotta sitten vuokra-asuntoon ja vuoden jälkeen oli selvää, että jäämme tänne asumaan. Ostimme kylänraitilla sijaitsevan remontoimattoman entisen nimismiehen talon, nykyisen suuren ja ko­toisan omakotitalon”, Eveliina kertoo.

Karkussa kaikki on lähellä, asukkaat tuntevat toisensa, lapset voivat rauhas­sa viuhtoa pihasta toiseen – alue so­pii erityisen hyvin lapsiperhearkeen. Muuttovoittoisessa kylässä yhdistyvät maaseudun vahvuudet, kuten yhteisölli­syys, käytännöllisyys ja luonnon läheisyys sekä kaupunkikulttuurin monipuolisuus; Tampereen keskusta on vain puolen tun­nin junamatkan päässä ja Pori tunnin. Lehtiniemen perheestä Eveliina työsken­telee valokuvaajana pääosin Tampereella ja Olli taas fysioterapiaopettajana Porissa. Loistavat kulkuyhteydet mahdollistavat helpon maaseutuasumisen.

Aktiivinen yhteisö

Karkun kylältä löytyy oma päiväkoti sekä alakoulu. Yläkoulu sijaitsee pienen bussi­matkan päästä Vammalassa. Eva ja Niilo Pakkalan rahasto jakaa vuosittain apurahaa peruskoulun jälkeisiä asteita suorittaville opiskelijoille, jotka ovat käyneet kylällä kou­lutaipaleestaan neljä vuotta.

”Tuhansien eurojen vuosittainen tuki on todella merkittävä. Sillä saa hyvin materiaa­lien ja välineiden kustannuksia katettua”, Olli pohtii.

Alueella on korkea koulutustaso, nuori ikä­rakenne ja yhteisössä vallitsee luova ilmapii­ri. Tapahtumia järjestetään ympäri vuoden ja koko kylän kasvimaata hoidetaan yhdessä. Eveliina lisää: ”Kirjastolla järjestetään kuu­kausittain vaihtuvia taidenäyttelyitä, loppu­vuodesta nähtävillä on valokuviani.”

Harrastusmahdollisuudet alueel­la ovat kattavat. Jalka-, kori- ja len­topallokerhoissa pelataan yhdessä yli ikärajojen, kaikki varhaisteineis­tä senioreihin ovat tervetulleita mukaan. Yhteisöllisyys kannustaa aktiivisuuteen.

”Asioita edistetään paljon myös talkoohengellä. Viimeisimpiä pro­jekteja ovat olleet kuntoportaiden ja frisbee golf -radan rakentaminen”, Olli suitsuttaa. Tällä hetkellä kirjas­ton tiloja kunnostetaan yhteistuu­min ja niihin syntyy kylätila, yhtei­nen olohuone.

Kiinnostuitko Karkusta? Täältä voi löytyä juuri sinulle sopiva tontti!

Bensaa suonissa, koti Sastamalassa

Rallicrossin SRC-luokan tuplamestari Henri Haapamäki on taatusti Sastamalan nopein käyntikortti maailmalla. Miehen urheilulaji on raju ja äänekäskin, mutta kotiseudussaan hän arvostaa nimenomaan rauhaa ja turvallisuutta.

Henri Haapamäki on kotoisin Stormin kylästä, joka sijaitsee noin yhdeksän kilometrin päässä Sastamalan keskustasta Tampereelle johtavan Valtatie 12:n varrella.
”Kävin ala-asteen Stormin pienessä kyläkoulussa, josta siirryin sitten myöhemmin Sylvään kouluun. Olen viihtynyt Sastamalassa aina oikein hyvin”, hän vakuuttaa.

Mies asustelee nykyäänkin omakotitalossa Stormissa avovaimonsa Niina Tommilan ja juuri neljä vuotta täyttäneen Sebastian-pojan kanssa. Niina on kotoisin Porin Noormarkusta, mutta toisensa pari löysi autourheilun puitteissa Jyväskylän Neste-rallissa.

”Viitisen vuotta sitten Niina muutti tänne Sastamalaan. Asuimme ensin tuossa lähellä pienemmässä omakotitalossa, kunnes ostimme vanhempieni talon, jossa asuin itsekin nuorempana jonkin aikaa.”

Turvallinen kasvupaikka lapselle

Ikänsä Sastamalassa viettänyt Haapamäki mieltää sen edelleen pieneksi maaseutupaikaksi, johon on oikein tyytyväinen. Hän arvostaa selvästi kotipaikkakunnan rauhaa ja varsinkin lapsiperheelle tärkeää turvallisuutta.

”Itse pyörin jo aika pienenä polkupyörän kanssa tässä Stormin kylällä, josta saatoimme ajella huolettomasti Vammalan keskustaankin. Voitiin liikkua hyvin vapaasti, ja sama onnistuu omalle pojallekin. Kun kuvittelen Sebastianin tulevaisuudessa menemässä vaikka skeittaamaan tuonne Kaalisaareen, niin tämä tuntuu kotipaikkana turvalliselta ja hyvältä valinnalta verrattuna johonkin isomman kaupungin lähiöön tai keskustaan.”

Niina vertaa Sastamalaa pienempään kotipaikkakuntaansa Noormarkkuun: ”Molemmissa on turvallista ja rauhallista. Tietysti lasten elämä riippuu paljon myös vanhemmista ja tietyssä vaiheessa kaveripiiristä.”

Omaa tilaa ja vapautta

Sastamalassa omakotiasukkaat voivat jo neliöhintojenkin vuoksi nauttia reviiristään mukavan väljästi. Haapamäki kertoo itse asuneensa paria poikkeusta lukuun ottamatta aina nimenomaan omakotitalossa.

”Muutaman kuukauden olin rivitalossa Sastamalan keskustassa, ja jonkin aikaa Stormin meijerillä pienessä kerrostalossa, kun opeteltiin yksinasumista kaverin vuokrakämpässä. Mutta ei sekään mitään kaupunkimaista kerrostaloelämää ollut”, hän muistelee.

Nykyään miehen olisi muutenkaan mahdotonta kuvitellakaan muuta asumismuotoa, sillä kilpa-autotoiminnan myötä pihalle on kertynyt kuulemma ’kaikenlaista aarretta’ ja vieläpä huoltoautona toimiva bussikin.

”Äskettäin näin jonkun nuoren perheenisän vaihtamassa renkaita Teivon raviradan parkkipaikalla. Yhtäkkiä muistin, että tosiaan… moni ei pysty edes omassa pihassaan renkaita vaihtamaan.”

Työmatkat ja asioinnit sujuvat sukkelasti

Niina työskentelee Sastamalassa Kiikan kylän päiväkodissa ja Henri kävi ennen pestiään YLE:n rallikommentaattorina Tampereella Sandvikilla.

”Yhä useammat käyvät täältä Stormista Tampereella töissä, mitä olisi vielä 20 vuotta sitten pidetty outona. Mutta nykyisin homma sujuu helposti, kun on hyvä suora tie hirviaitoineen. Minullakin kesti vain vähän päälle 20 minuuttia, niin olen jo Kolmenkulman ABC:n vieressä Sandvikilla”, hän kertoo.

Perheen päivittäiset ruokaostokset tehdään pääosin Sastamalassa. Muita hankintoja varten on helppo poiketa myös Pirkkalaan tai Tampereelle. Oma lukunsa ovat tietysti nettikaupat, joissa asiointi onnistuu ajasta ja paikasta riippumatta.

Sastamalassa on sopivasti sykettä

Sastamalan harrastus- ja liikuntakohteista Henri nostaa esiin jäähallin, useat kuntosalit ja hienon laskettelukeskus Ellivuoren. Niiden lisäksi elämyksiä tarjoavat tietenkin seudun luonto ja vesistöt.

”Onhan se hienoa, kun täältä voi veneillä upeiden paikkojen ja maisemien halki vaikka Siuroon saakka. Ja muutenkin luontoon pääsee käytännössä heti kotiovelta. Ajelemme paljon mönkijällä koko perheen voimalla esimerkiksi laavuille ja lintutorneille makkaraa paistelemaan. Moni kaupunkilainen joutuu matkustamaan erikseen tunnin tai pidempään päästäkseen vastaaviin kokemuksiin”, sanoo Henri.

Hän muistelee tapausta ajoilta, jolloin lapsuuden perhe asui täysin metsän keskellä. Henri kuskasi siskoa ja tämän kaupunkilaiskaveria farmari-Ladalla ympäri metsäteitä. Kerrostalolähiöstä tullut vieras hämmästeli heidän syrjäistä asuinpaikkaansa, mutta myös sitä, että autokuski oli tuolloin 8-vuotias.

Supercar sytyttää somessakin

Hypätäänpä lapsuusajan ensikurveista vielä tuoreimpiin rallicross-kuulumisiin. Lajin SM-sarja peruttiin viime vuonna koronan vuoksi, mutta tänä keväänä se aiotaan aloittaa ilman yleisöä. ”SM-sarja starttaa toukokuun lopulla, joten nyt on menossa kuumeinen valmisteluvaihe. Huoltomiehet kokoavat autoa talomme alakerran tallissa, ja sitten lähdetään säätämään ja testaamaan.”

Autourheilu on kallista puuhaa, joten talven aikana kerättiin ahkerasti yhteistyökumppaneita.
Haapamäki on hoitanut markkinointiaan ja yhteistyökuvioitaan poikkeuksellisen onnistuneesti muun muassa somekanavissa. ”Tuo touhu on kehittynyt pikkuhiljaa. Viimeisen 2–3 vuoden aikana näkyvyys somessa on kasvanut niin kovaksi, että kumppaneita on alkanut löytyä yllättävän hyvin”, hän kertoo.

Kumppanien ja tukijoiden joukossa on myös Sastamalan kaupunki. ”Minä vastaavasti tuon Sastamalaa esiin eri yhteyksissä ja omissa kanavissani omaan tyrvääläiseen, maanläheiseen tyyliini.”

Henkan maisemiin? Pääset Sastamalan Stormin tonttitarjontaan tästä.

Sastamala panostaa perheisiin ja kouluoloihin

Vareliuksen koulu on hyvä esimerkki eteenpäin suuntaavasta asenteesta, jolla Sastamalassa satsataan lasten ja nuorten oppimisympäristöihin. Lehtimäen perheellä uudenlaisesta koulusta jo hyviä kokemuksia.

Sastamalassa ymmärretään perheiden ja uusien sukupolvien merkitys paikkakunnan elinvoimalle ja kehitykselle. Kaupunki investoikin aktiivisesti lasten ja nuorten koulutukseen ja kasvatukseen.

Tämän periaatteen hedelmiä on muun muassa keväällä 2020 valmistunut ja käyttöön otettu Vareliuksen koulu, jonka suunnitteluun on osallistunut myös koulun henkilöstö. Koulussa on lähdetty ennakkoluulottomasti hyödyntämään uudenlaisten oppimisympäristöjen muotoja ja mahdollisuuksia. Uusi ajattelu näkyy konkreettisesti rakennuksessa, joka poikkeaa perinteisistä kouluista tilojen käytön joustavuudella ja muunneltavuudella.
Lehtimäen perhe

Lehtimäen perhe

Vareliuksen koulussa oppia ammentavat myös sastamalaisen Lehtimäen perheen kakkosluokkalainen 8-vuotias Luukas ja eskarilainen 7-vuotias Lotta. Heidän vanhempansa Nora ja Tuomas ovat molemmat kotoisin Sastamalasta. Pariskunta käväisi välillä asumassa yli 10 vuotta Turussa ja Helsingissä, mutta kun perheen perustaminen alkoi tuntua ajankohtaiselta, halusivat he palata takaisin kotiseudulleen.

Lehtimäet asuvat omakotitalossa Sastamalan keskustan tuntumassa. Nora työskentelee optikkona Silmäasemalla, mutta arkeen kuuluu myös ikioman pienen vaatetusalan yrityksen eli Luulo Clothing Oy:n pyörittäminen. Tuomas on puolestaan ammatiltaan juristi ja toimii osakkaana yrityksille lakipalveluja tarjoavassa Smartius Oy:ssä.

Varelius vastaa vanhempien odotuksiin

Nora kertoo käyneensä itse ala-asteen Varilan koulussa, joka oli uuden Vareliuksen edeltäjä.

”Tuomas taas kävi ala-asteensa Muistolassa, ja me molemmat yläasteen Sylväällä. Olen aina tykännyt koulusta ja opiskelusta, ja noilta ajoilta onkin jäänyt hyviä muistoja.”

Luukas ja Lotta käynnistelevät kouluvuosiaan varmasti monella tapaa erilaisissa puitteissa kuin vanhempansa. Mutta vaikka koulurakennukset ja opetuskäytännöt uudistuvat, taitavat vanhempien toiveet koulujen suhteen olla vuosikymmenestä toiseen melko saman tyyppisiä.

”Meidän mielestämme tärkeitä asioita koulussa ovat opetuksen laatu sekä lapsen osaamistason ja yksilöllisten ominaisuuksien huomioon ottaminen. Tätä tukevat monipuolinen oppimisympäristö ja sopivan kokoiset ryhmäkoot. Näin voidaan luoda rauhassa hyvää ryhmähenkeä ja oppia sosiaalisia taitoja”, kuvailee Nora.

Vareliuksen koulu vastaa hyvin näihin odotuksiin. Siellä tärkeintä eivät ole viivasuorat pulpettirivit vaan mahdollisimman avoin, kannustava ja omaa ajattelua ruokkiva turvallinen ilmapiiri.

Monikäyttöisiä tiloja opiskeluun ja harrastamiseen

Luukas aloitti koulunkäynnin äitinsä tavoin Varilan koulussa, joka purettiin Vareliuksen koulun valmistuttua samalta tontilta. Pojasta olikin ollut hauska voida seurata läheltä uuden koulun rakennustöitä ja ison projektin etenemistä.

Noralla ja Tuomaksella on vanhempina hyvä käsitys Vareliuksen koulusta. He ovat päässeet muutaman kerran tutustumaan sen sisätiloihinkin, mutta korona-aika on luonnollisesti vähentänyt mahdollisuuksia kouluvierailuihin.

”Tiedämme kuitenkin, että kyseessä on moderni koulu. Siellä on esimerkiksi paljon erilaisia tiloja, jotka muuntautuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Muunneltavat luokkatilat mahdollistavat opetuksen erilaisilla kokoonpanoilla”, sanoo Nora.

Luukas pitää erityisesti Vareliuksen piha-alueesta ja odottaa innokkaasti myös pääsyä koulun yhteyteen avautuvaan liikuntahalliin. Uusi upea halli täydentää Sastamalan liikuntatarjontaa monipuolisena harjoitus- ja turnauspaikkana. Se toimii myös koulun liikunta- ja juhlatila, jonka akustiikkaan ja ulkonäköönkin on kiinnitetty suunnittelussa huomiota.

Vareliuksen jälkeen seuraava Sastamalan koulu-uudistus Mouhijärven yhteiskoulun saneeraus ja uudisrakentaminen. Sylvään yläkoululle suunnitellaan puolestaan Taitotaloa, joka tarjoaa tiloja liikunnalle, käsitöille, kotitaloudelle, kuvataiteelle ja musiikille.

”On hyvä ja tärkeää, että Sastamala panostaa lasten kouluihin ja oppimisympäristöihin. Näin paikkakunnalle saadaan toivottavasti lisää uusia lapsiperheitä, ja kaupunki pysyy elinvoimaisena”, toteaa Nora.

Viihtymistä arjessa ja vapaa-ajalla

Lehtimäet viihtyvät mainiosti kotipaikkakunnallaan, jonka eduista Nora nostaa esiin lyhyet etäisyydet joka paikkaan, monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja kauniin luontoympäristön vesistöineen.

”Myös arkisten asioiden hoito sujuu helposti. Palveluja löytyy hyvin, ja suosimmekin paikallisia yrityksiä. Käymme toki Tampereellakin ostoksilla ja tilaamme nettikaupoista, mutta aina ensin katsotaan paikallinen tarjonta. Ruokaostoksilla käymme pääasiassa Citymarketissa, S-marketissa ja Torikeskuksessa. Tulossa on myös uusi Prisma, mikä on hyvä juttu”, luettelee Nora.

Koko perhe liikkuu aktiivisesti Sastamalan lukuisissa harrastuspaikoissa. Luukas pelaa jääkiekkoa VaPSin U9-junioreissa, ja Lotta käy voimistelemassa Vammalan Naisvoimistelijat ry:ssä sekä paikallisen soitonopettajan Rita Wallinin pianotunneilla. Lisäksi molemmat lapset harrastavat yleisurheilua Vammalan seudun Voimassa, joka panostaa seurana vahvasti lasten ja nuorten liikuntaan. Vanhempien vapaa-aikaan kuuluvat Tuomaksella jääkiekko ja Noralla juoksu sekä Body Pump. Yhdessä he käyvät golfaamassa paikallisen Lakesiden Golfin kentällä. Ja talvisin suksitaan koko perheen voimalla tietenkin laskettelemaan Ellivuoreen, joka sekin on mukavan lähellä.

Kiinnostaako asuminen Sastamalan keskustan tuntumassa? Tutustu tarjontaan tontinvarausjärjestelmässä!

Viihtyisä kotikylä etätyöhön ja väljään asumiseen

Karoliina Paloheimon mielestä Sastamalan Karkku tarjoaa erinomaiset puitteet hyvään elämään, työhön ja vapaa-aikaan. Myös etätyö sujuu mukavasti luonnonläheisessä ympäristössä, joka tukee liikkumista, hyvinvointia ja jaksamista.

Karoliina Paloheimo asuu miehensä, kuusivuotiaan poikansa ja koiransa kanssa Sastamalassa Karkun kylässä, joka liitettiin Vammalaan (nyk. Sastamalaan) vuonna 1973.

”Olen vahvasti karkkulainen”, hän korostaa. ”Muutin tänne lapsuusperheen kanssa jo nelivuotiaana. Opiskeluaikoina kävin asumassa muuallakin, mutta sittemmin päädyimme mieheni kanssa takaisin tänne molempien lapsuuden kotikylään. Tykkäämme tästä seudusta, ja kummallakin on täällä työpaikatkin lähellä.”

Paloheimo työskentelee Kelan etuuskäsittelijänä Sastamalan toimipisteessä. Alkuvuonna käynnistynyt koronapandemia muutti ihmisten arkea kaikkialla, ja sen myötä Paloheimokin jäi kokoaikaisesti etätöihin. Hänen kohdallaan muutos tapahtui sujuvasti, sillä hän oli jo aiemminkin tehnyt osan työviikosta etänä.

”Aluksi työskentelin kaksi päivää viikosta kotona, sitten kolme, ja maaliskuusta lähtien koko viikon. Etätyö sopii omaan työhöni oikein hyvin, ja se on parantanut huomattavasti omaa työhyvinvointiani ja jaksamistani”, hän vakuuttaa.
Paloheimo

Etätyö tuo joustoa elämään

Aiemmin Paloheimo kertoo kamppailleensa tyypillisten toimistotyön ongelmien kanssa: liikaa istumista ja paikallaan oloa sisätiloissa, joissa kuluu paras aika vuorokaudesta.

”Etätyössä on mahdollista rytmittää työskentelyä oman tahdin ja tarpeiden mukaan. Voi poiketa vaikka ulos lenkille keskellä päivää, valoisaan aikaan. Lisäksi joustavampi työrytmi tuo perheen arkeen ajansäästöä ja mukavuutta. Pojallamme alkoi syksyllä esikoulu, joten voin saattaa hänet kävellen kouluun ja mennä koulun jälkeen vastaan. Tulevina vúosinakin on mukava olla itse kotosalla, kun lapsi tulee koulusta”, toteaa Paloheimo.

Koiranomistajana etätyöläisen ei tarvitse kantaa myöskään enää stressiä ja huolta siitä, että lemmikki joutuu olemaan liikaa yksin kotona. Ulkoilulenkkien määräkin on lisääntynyt, mistä tykkäävät niin koira kuin sen omistajakin, joka selvästi on kova liikkumaan.

”Karkussa on todella hyvät lenkkeilymaastot. Täällä pääsee kotiovelta heti liikkeelle eikä tarvitse mennä joka päivä samaa reittiä. Vuodenajasta riippuen liikutaan kävellen, juosten tai suksilla tai millä milloinkin. Tykkään myös suunnistaa, ja metsämaastoissa on tullut harrastettua polkujuoksua sekä käytyä lajin tapahtumissakin.”

Sujuvaa junailua työssä ja vapaa-ajalla

Karkku ja Sastamala tarjoavat myös muita liikkumiseen liittyviä etuja. Liikenneyhteydet pelaavat joka suuntaan, junarata kulkee vierestä ja junat pysähtyvät myös Karkun asemalla.

”Se on aivan huippujuttu”, kehuu Paloheimo. ”Liikkuminen on todella helppoa, ja teemme asioinnit esimerkiksi Tampereelle enimmäkseen junalla. Junailu on nopeaa ja vaivatonta silloinkin, kun töiden puolesta käyn joskus Nokialla tai Tampereella. Myös muille matkoille lähtiessä katsomme aina ensin, miten kohteisiin kulkee junia. Olemme ahkeria Lapin reissaajia ja vaeltajia, ja on tosi kätevää päästä Kemijärveltä tai Kolarista suoraan junalla puolen kilometrin päähän omaa kotia.”

Asumisen etuja ja erikoisuuksia

Paloheimon puheesta kuuluu, että koko perhe viihtyy Karkussa mainiosti. Rauhaa rakastavana luontoihmisenä hän pitää paikkakunnan maaseutumaisuudesta, varsinkin kun Sastamalan keskustasta löytyvät hyvät palvelut ja Tamperekin on nopeiden yhteyksien päässä.

”Karkussa ihmiset tuntevat toisensa, mikä tuo asumiseen tietynlaista turvallisuutta. Päiväkoti ja kyläkoulu ovat lyhyen matkan päässä, ja niiden ryhmäkoot ovat mukavan pieniä. Ylipäänsä tällaisen kyläasumisen tietynlainen väljyys viehättää, kun naapurikaan ei ole ihan heti tontin reunan takana. Toki Sastamalasta löytyy vaihtoehtoja myös toisenlaiseen, kaupunkimaisempaan asumiseen.”

Kotikylän vapaa-ajan kohteista liikunnallinen Paloheimo nostaa esiin kaksi ehdotonta suosikkia: ”Lakeside Golfin kaksi täyspitkää hienoa golfkenttää ovat erikoisuus, jota ei ihan joka kylästä löydykään! Toinen huippujuttu on tietysti Ellivuoren laskettelukeskus, joka on ulkopaikkakuntalaisten lisäksi myös meidän paikallisten asukkaiden ahkerassa käytössä.”

Tästä pääset tutustumaan Karkun tonttitarjontaan!

Energisen eläväinen aktiiviperhe

Pakarisen aktiivisella harrastajaperheellä on vuosien kokemus maailmalla asumisesta ja kansainvälisistä ympyröistä. Vaan kaiken sen jälkeen he valitsivat kuitenkin kotipaikakseen Sastamalan Kiikan.

Saara Pakarinen on iloisen ja reippaan oloinen kätilö-sairaanhoitaja, joka työskentelee Vammalan pääterveysasemalla. Kotona hän toimii vapaa-ajan projektipäällikönä, joka koordinoi perheen lukuisia harrastusmenoja. Apuna on myös aviomies Janne, joka tosin työskentelee samalla Espoossa VTT:n tiiminvetäjänä. Heidän lisäkseen perheeseen kuuluvat 13-vuotias Aaron, 11-vuotias Aida sekä shetlanninlammaskoira Runo.

Pakarisen perhe

Kiikka tuntuu turvalliselta lintukodolta

Pakariset asuvat Sastamalan Kiikassa, vajaan 3000 asukkaan maalaiskylässä noin 10 kilometrin päässä Vammalasta. ”Täällä on ihana asua. Meillä on vanha hirsitalo, kiva oma puutarhatontti, lähellä mukavat naapurit ja ympärillä pienen kylän rauha”, kertoo Saara.

Kiikassa lapsuutensa ja kouluvuotensa viettäneen Saaran aviomies Janne on kotoisin toisesta lähiseudun kylästä eli Keikyän Pehulasta. Pari päätyi yhteen jo lukioaikoina ja päätyi sitten lasten kanssa vuosiksi maailmalle.

”Elämä kuljetti meidät Jannen työprojektien myötä kahdeksi vuodeksi USA:han ja 4 vuodeksi Belgiaan. Sitten Janne työskenteli vielä reippaan vuoden Ruotsissa, kun me muut palasimme jo Suomeen.”

”Kiikka oli kotipaikaksi selvä valinta. Vietin täällä hyvän ja turvallisen lapsuuden ja halusin lastenkin voivan kokea saman. Seudulla oli valmista tukiverkostoa, ja poikkesimme täällä jo aiemmin, jolloin lapset ehtivät tutustua Kiikan kouluun ja kavereihin”, muistelee Saara.

Viikkokalenteri täynnä vipinää

Saaran mielestä Sastamalan parhaita puolia ovat maaseudun rauha, puhdas luonto ja turvallisuus, jonka arvo korostuu varsinkin ulkomaanvuosien jälkeen. Tarjolla on myös hienoja harrastusmahdollisuuksia, joista Pakarisen perhe ottaakin kaiken irti. ”Ehtoot menevät siinä, että sumplitaan harrastusten aikatauluja ja suhaillaan autolla ympäri Sastamalaa”, nauraa Saara.

Eniten aikaa vie Aaronin jääkiekkoharrastus Vammalan Palloseurassa eli VaPSissa. Viikkoon kuuluvat arkipäivien kolmet harjoitukset ja tietenkin pelit, joissa Pakaristen kotijoukkue elää vahvasti mukana. Aida käy puolestaan balettitunneilla kahdesti viikossa, mihin tulevat päälle näytökset yleensä viikonloppuisin. Lisäksi Aida kyyditään pari kertaa viikossa Vammalan toiselle puolelle ratsastamaan Vaununperän Starr-tallille, jonne mennään usein kimppakyydillä tuttavaperheen kanssa.

Voisi kuvitella, että vanhempien ainoaksi harrastukseksi jäisikin kurvailu ristiin rastiin pitkin Sastamalaa, mutta eipä sentään! Saara käy keskiviikkoisin Bungee-jumpassa, jossa treenataan joustavan köyden ja valjaiden varassa. Janne harrastaa ehtiessään lentopalloa, ja Kiikassa pelataankin kuulemma Etelä-Suomen tasokkainta beach volleyta. Liikkeellä pitää tietenkin myös Runo-koira, jonka kanssa lenkkeillään useamman kerran päivässä.

Luonto alkaa kotiovelta

Saara selvästi nauttii perheen aktiivisesta elämästä: ”Vierivä kivi ei sammaloidu! Olisi helppo juuttua sohvalle vain kaikenlaisen hömpän ääreen, mutta sitä en halua. Lastenkin on parempi nauttia liikunnallisista ja sosiaalisista harrastuksista kuin keskittyä liikaa kaikenlaisiin elektroniikkavehkeisiin.”

Sastamalassa ja Kiikassa liikkuminen onnistuukin helposti. Pakarisetkin pääsevät suoraan kotipihalta metsälenkille, hiihtopolulle, läheisen pururadan uusille kuntoportaille tai vaikkapa luistelemaan Äetsän koulun kentälle, joka sekin on paikkakuntalaisten runsaassa käytössä.

”Kiikkalaisena mainostan mielelläni myös Kiimajärven yleistä uimarantaa, joka on täällä kesällä ehdoton ykköskohde. Siellä on turvallisen matala loivasti syvenevä ranta, pitkä laituri ja hyvä suuri rantasaunakin”, kehuu Saara.

Vapaa-aikaan kuuluvat myös kauppa-asioinnit, jotka nekin hoituvat Sastamalassa sujuvasti. ”Kiikassa on hyvin varusteltu ruokakauppa. Lisäksi meillä ruokalistaa suunnitellaan viikoittain pidemmälle eteenpäin ja haetaan usein Vammalan keskustasta kerralla isommat ruokaostokset. Ja Tampereellekin pääsee täältä helposti ja nopeasti esimerkiksi hankkimaan harrastusvarusteita tai vaateostoksille.”

Tulevaisuuden toiveita ja suunnitelmia

Jos Sastamalasta yrittää löytää jotakin parannettavaa, niin luultavasti USA:n aikoja muistelevan Aaron-pojan mielestä ravintoloita voisi olla enemmänkin. Saaran mukaan taas uimahallille olisi paljon käyttöä erityisesti talvisin.

Kaiken kaikkiaan Pakariset vaikuttavat todella tyytyväisiltä kotipaikkaansa. Maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen Saara arvostaa erityisesti Sastamalan rauhaa ja turvallisuutta sekä mukavan pieniä kyläkouluja.

Lapsista Aida arvelee voivansa jäädä Sastamalaan tulevaisuudessakin, jo hevostenkin vuoksi. Aaron puolestaan voisi vielä joskus muuttaa taas ulkomaille. Siihen hänellä onkin varmasti mainiot valmiudet: hyvä kielitaito, kokemusta maailmalla asumisesta ja koko perheelle tyypillinen reipas tekemisen meininki ja asenne.

Kiinnostuitko Kiikasta? Täältä voi löytyä juuri sinulle sopiva tontti!