Talousarvio 2025: Suuret investoinnit ja yleiset epävarmuustekijät haastavat taloutta
Sastamalan kaupungin vuoden 2025 talousarvio on laadittu haastavassa tilanteessa. Vaikka yleinen taloustilanne kääntynee hitaaseen kasvuun vuoden 2025 aikana, on kuntataloudessa monia epävarmuustekijöitä, joiden vaikutukset suunnittelukaudella ovat vielä hämärän peitossa.
− Vuoden 2025 alussa voimaan tulevan TE-uudistuksen todelliset kustannukset ovat nähtävissä vasta ensimmäisen toimintavuoden jälkeen. Myös SOTE-kiinteistöjen yhtiöittämisvelvoitteen sekä vuonna 2027 voimaan tulevan kuntien rahoitusrakenneuudistuksen kokonaisvaikutukset ovat vielä epäselviä, kertoo kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg talousarvion valmistelusta.
Käynnissä on myös Sastamalan kaupungin historian mittavin investointiohjelma, joka toisaalta toteutuessaan lisää kaupungin elinvoimaisuutta ja asukkaiden hyvinvointia, mutta samalla kasvattaa myös kaupungin velkamäärää.
− Vuosien 2023–2027 poikkeuksellisen suurten hankkeiden myötä kaupungin vuotuiset investoinnit käytännössä tuplaantuvat. Tämän investointiputken aikana uusitaan kaupungin palvelurakenteita laajasti rakentamalla kouluja eri puolelle kaupunkia ja samalla panostetaan sekä Sylvään Taitotalon että uuden uimahalli-liikuntahallikompleksin rakentamiseen, Malmberg sanoo.
Talousarvio alijäämäinen – veroihin ei korotuksia
Sastamalan vuoden 2025 talousarvio kääntyy monen ylijäämäisen vuoden jälkeen alijäämäiseksi. Vuosikate, joka on 8,7 miljoonaa euroa, ei riitä poistoihin, vaan tulos on 0,5 miljoonaa euroa tappiollinen ja 0,1 milj. euroa alijäämäinen. Alijäämäisen tuloksen ja 17 miljoonan investointitason seurauksena kaupungin velkataso nousee 8 miljoonaa euroa vuonna 2025.
Taloussuunnitelmassa vuosien 2026–2027 tuloksen arvioidaan painuvan noin 2 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Tuloksenkäsittelyerät, eli varausten purkaminen parantaa hieman tilannetta. Koko suunnittelukaudella velkataso kasvaa yhteensä noin 28 miljoonaa euroa miljoonaa ja kaupungin kokonaisvelka nousee vuoden 2027 loppuun mennessä yli 91 miljoonaan euroon. Taloussuunnitelmakauden 2025–2027 alijäämä on kokonaisuudessaan 3,3 miljoonaa euroa, mikä vähentää aiemmilta vahvoilta vuosilta kertynyttä taseen ylijäämää.
Sastamalan kunnallisveroprosentti pysyy nykyisellä tasolla ja on 8,9 prosenttia vuonna 2025, mikä on Pirkanmaan keskitasoa. Kiinteistöverot ovat valtakunnallisesti verrattuna jopa erittäin alhaiset: Yritysten kiinteistöistään maksama yleinen kiinteistövero on alin mahdollinen.
Merkittävin toiminnallinen muutos talousarviossa on TE-uudistus, eli työllisuuden hoidon järjestämisvastuun siirtyminen valtiolta kunnille vuoden 2025 alussa. Sastamalan kaupunki on Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueen vastuukunta ja se järjestää keskitetyt palvelut myös jäsenkunnille. Vuodenvaihteessa laajenee myös Sastamalan lomituspalvelut, kun Kankaanpään hallinnoima lomitusalue yhdistyy Sastamalan maatalouslomituksen paikallisyksikköön. Näiden muutosten myötä henkilöstöä siirtyy Sastamalaan vuodenvaihteessa 86 henkilöä.
Talousarviossa vertailukelpoinen nettomenojen kasvu on kuitenkin maltillinen, noin 2 prosenttia. Malmberg kuitenkin korostaa, että talousarviossa pysyminen edellyttää kaikilta toimialoilta toiminnallista sopeutusta.
− Sopeutusta ja tasapainottamistoimenpiteitä on jatkettava koko suunnitelmakauden ajan, hän muistuttaa.
Kouluja ja palveluita asukkaiden hyväksi
Sastamalan kaupunki jatkaa vuonna 2025 voimakasta panostusta kouluihin ja asukkaille suunnattuihin palveluihin. Sylvään taitotalon rakentaminen on käynnissä ja se valmistuu vuoden 2026 kesään mennessä. Myös Pehulan monipalvelukeskuksen (päiväkotikoulu) on määrä valmistua keväällä 2026.
Uimahallin ja liikuntasalin hankesuunnitelma hyväksyttiin valtuustossa 11.11.2024. Taloussuunnitelmassa on vuosille 2025 – 2027 varattu yhteensä 24 miljoonaa euroa hankkeen toteutukseen.
Yhdyskuntatekniikan osalta investointitaso on hieman yli 2 miljoonaa euroa sisältäen pääosin nykyisen katuverkon parannusta. Myös vesijohtojen ja viemäreiden saneerausta jatketaan suunnitellusti saneerausohjelman mukaan. Mouhijärvelle uuden yhtenäiskoulun lähelle varataan määräraha kunnallistekniikan rakentamiseen seitsemälle uudelle tontille.
Vaikka Sastamalan väestöennuste näyttää miinusmerkkiseltä, uskoo Malmberg kehityksen kääntyvän ennen pitkää positiiviseen suuntaan:
− Sastamalan hyvä sijainti ja liikenneyhteydet, kilpailukykyinen tonttitarjonta ja laadukkaat paikalliset palvelut ovat valttejamme.
Lisätietoja:
Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg, puh. 040 641 6735, jarkko.malmberg@sastamala.fi
Talousjohtaja Anne Kosonen, puh. 040 078 8820, anne.kosonen@sastamala.fi