Takaisin ajankohtaisiin
28.8.2024 | Uutiset

Yleinen arvonlisäverokanta (alv) nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024. Uutta arvonlisäverokantaa sovelletaan Sastamalan kaupungin verollisessa palvelutuotannossa, josta laskutetaan asiakkaita. Tällaista toimintaa on mm. vesihuolto ja kiinteistöjen vuokraus.

Uutta arvonlisäverokantaa tullaan soveltamaan vain sellaisiin palveluihin ja tavaroihin, joiden verokanta on nyt 24 prosenttia. Yleisen verokannan korotus ei siis vaikuta niihin palveluihin, joihin sovelletaan alennettuja verokantoja (14 % ja 10 %), kuten esimerkiksi liikuntapalveluihin.

Arvonlisävero lisätään palvelun hintaan, kun taksassa on ilmoitettu sekä nettohinta että arvonlisävero. Kokonaishinnoitelluissa palveluissa arvonlisävero sisältyy taksassa palvelun hintaan.  Uutta arvonlisäveroprosenttia käytetään 1.9.2024 alkaen molemmissa hinnoittelutyypeissä, vaikka sitä ei oltaisi ehditty päivittää hinnastoon.

Suurin osa kunnan toiminnasta muodostuu lakisääteisistä toiminnoista, kuten koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta sekä kirjastopalveluista, jotka on erikseen laissa säädetty vapaiksi arvonlisäverosta. Arvolisäverokannan muutos ei näin ollen vaikuta näiden palveluidenhintoihin.