Kunnan vastuista ja velvoitteista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä säädetään useissa eri laeissa. Kuntalain (410/2015) 1 §:n mukaan kunnan keskeisenä tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia. Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 6 §:ssä määritetään, että kunnalla on ensisijainen vastuu terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä silloin kuin tehtävä kytkeytyy muihin kunnan lakisääteisiin palveluihin.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on ennen kaikkea yhteistyötä, johon osallistuvat kuntalaiset, kunnan kaikki toimialat, poliittinen päätöksenteko, hyvinvointialue ja paikalliset yhteiskumppanit, kuten järjestöt ja seurakunnat sekä yritykset. Sastamalalla on merkittävä yhdyspinta Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävissä.
Laki määrittää myös kunnan velvoitteen seurata asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä, niihin vaikuttavia tekijöitä sekä kunnan palveluissa toteutettuja toimenpiteitä, joilla vastataan kuntalaisten hyvinvointitarpeisiin. Valtuustokausittain laaditaan hyvinvointisuunnitelma. Sastamalan voimassa oleva hyvinvointisuunnitelma on tehty vuosille 2021-2024. Tulevan valtuustokauden hyvinvointisuunnitelman valmistelutyö on käynnistynyt. Kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä toteutetuista toimenpiteistä raportoidaan valtuustolle vuosittain hyvinvointikertomuksella. Koko valtuustokauden aikana tehtyä hyvinvointityötä arvioidaan laajassa hyvinvointikertomuksessa, joka tehdään seuraavan kerran kevään 2025 aikana. Hyvinvointityö on tavoitteellista toimintaa, jonka suunnittelussa hyödynnetään tietoa (esimerkiksi erilaiset tilastot), paikallisten ilmiöiden tunnistamista ja ennakkovaikutusten arviointia.
Kaupungin johtoryhmä toimii hyvinvointityön johtoryhmänä. Hyvinvointityötä tehdään yhdessä kolmen teemaryhmän voimin. Kaikissa teemaryhmissä on edustukset järjestöistä, seurakunnista, kaupungin eri toimialoilta ja Pirkanmaan hyvinvointialueelta. Moni osallistuja edustaa myös asukasnäkökulmaa työryhmissä. Teemaryhmät ovat:
- Sastamalan Perhekeskus, joka koordinoi perheiden hyvinvointityötä
- Omannäköisen elämän Sastamala, johon sisältyvät teemoina muun muassa työllisyys, ehkäisevä päihdetyö, elintapaohjaus, kotoutuminen ja järjestöyhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmasta katsottuna
- Hyvinvointia asumiseen ja elämiseen, joka edistää erityisesti elinympäristön positiivisia hyvinvointi ja terveysvaikutuksia