Sastamalan seudun museo - Sastamalan kaupunki
Takaisin ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Ajankohtaista


Tällä sivulla ei ole ajankohtaisia tiedotteita.

  RSS

Ajankohtaista

Leikiten_mopokuva_kirkas_500pt 

LEIKITEN! – Sastamalalaisten puuleluverstaiden tarina -näyttely

Näyttely kertoo Sastamalan alueella 1900–1960-luvuilla sijainneiden puuleluverstaiden toiminnasta. Puuleluja valmistaneita verstaita on toiminut nykyisen Sastamalan alueella useita. Näyttelyssä sukelletaan Sastamalan asemanmäen, Tyrväänkylän, ja näiden lähellä sijainneiden verstaiden toimintaan. Näyttelystä löytyy myös mukava lelukauppa, jossa lapset voivat leikkiä ja koristella nykypäivän puuleluja.

Näyttely on avoinna 1.5.2018–31.1.2019 Sastamalan seudun museossa, joka muuttaa uuteen toimipisteeseensä Marttilankadun Tornihuvilaan kevään aikana. Pukstaaviin ja Sastamalan seudun museoon pääsee yhteislipulla.

 


Syvenny näyttelyyn

Asiantuntijaopastukset uuteen Leikiten! -näyttelyyn

la 12.5., 9.6., 7.7. ja 21.7. klo 12
Sukellus sastamalalaisten puulelujen ja puuleluverstasperinteen maailmaan!
Projektitutkija Marja-Leena Santasen asiantuntijaopastukset pääsylipun hinnalla.
Opastuksiin mahtuu ensimmäiset 15 hlöä.
Kesto n. 30 min.

Varaa oma opastus!

Opastus syventää museokokemusta avaamalla kirjahistorian teemoja eri näkökulmista. Opastuskierrokset toteutetaan päiväkoti-, koululais- ja aikuisryhmille kunkin ryhmän erityistarpeet ja -toiveet huomioiden.
Ryhmän suosituskoko 20 hlö
Kesto noin 45 min.
Hinta 60 € / ryhmä + sisäänpääsymaksu, hinta aukioloaikojen ulkopuolella 80€.
Yhteisopastus Pukstaavin ja Sastamalan seudun museon näyttelyihin 80€.

Koululais- ja päiväkotiryhmät 35 € /ryhmä,
alle 18-vuotiailta ei peritä erikseen sisäänpääsymaksua, kesto 30 min.
Yhteisopastus Pukstaaviin ja Sastamalan seudun museoon 50€, kesto 1h.
Koululaisopastuksia tarjotaan arkipäiväisin ma–pe klo 9–16.

Opastuskielet suomi, ruotsi, englanti

Tilaukset

p. 010 3212 950
info.at.pukstaavi.fi

Opastukset tulee varata mielellään viikkoa ennen toivottua ajankohtaa.


Tulevia tapahtumia Sastamalan seudun museossa


Lasten touhutuokio

La 30.6. klo 12–14
Lelusuunnittelua ja leikkimielistä puuhaa ja toimintaa

Lasten touhutiistait: Puuleluja ja piippalakkeja

lasten touhutiistait
kesä–heinäkuussa tiistaisin klo 10–11
Ohjattuja kesäpuuhia lapsille Pukstaavissa ja Sastamalan seudun museossa.

Sastamalan Wanhat Talot

su 19.8. klo 11–18
Avoimien ovien tapahtuma.

Kulttuuritorstait

Syksyisin kulttuuritorstai-iltoja vaihtuvin aihein. Tiedotamme myöhemmin tarkemmin.

 


Sastamalan seudun museon arkisto

Sastamalan seudun museon arkistoon on tallennettu kotiseutuarkistoille tyypillistä aineistoa, kuten yhteisöjen ja yksityisten henkilöiden arkistoja. Arkistosta löytyy 270 arkistonmuodostajan aineistot. Tästä aineistosta on läpikäyty asiasanoin 57 kokonaisuutta. Läpikäytyyn aineistoon voi tutustua liitteenä olevasta luettelosta. Arkisto on avoinna sovittaessa.
Tiedustelut: amanuenssi Heli Vuohelainen, puh. 050 313 1411 / heli.vuohelainen(at)pukstaavi.fi

Tiedoston löydät allaolevan linkin kautta:

Arkistoluettelo pdf

 


9_26_Punakaartia

Sastamalan seutu 1918 -näyteikkunanäyttely

Vuonna 1918 jakolinja punaisen ja valkoisen Suomen välillä kulki nykyisen Sastamalan alueen läpi. Kun lasketaan yhteen terrorin, sotatoimien ja vankileirien aiheuttamat kuolemat, sisällissodassa menehtyi Sastamalan seudulta yhteensä yli 700 henkilöä.

Sastamalan seudun museon valokuvakokoelmissa on useita kuvia sodan ajalta. Näistä valokuvista koostettu näyteikkunanäyttely on esillä Pukstaaviin näyteikkunassa 24.2.–19.5.2018. Valokuvat esittelevät punakaartilaisia ja suojeluskuntalaisia. Mukana on myös Vammalan paloon (18.–19.4.1918) liittyviä valokuvia.

Sastamalan seudun museo julkaisee kevään aikana 1918-aiheisia valokuvia myös Facebook-sivuillaan.

Kuvat: Arkistokuva Sastamalan seudun museon valokuva-arkistosta. Kuvassa punakaartia Vammalassa.

 


10_1491e_Tyvään manta

Mantan matkassa -opetuspaketti

Tyrvään Mantan matka jatkuu opetuspaketin muodossa.

Mantan matkassa -opetuspaketti on konkreettinen kokonaisuus erilaisia materiaaleja, jotka on tuotettu esiopetuksen sekä perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteiden pohjalta. Materiaalien lähtökohtana ovat olleet opetussuunnitelmien perusteiden laaja-alaiset oppimiskokonaisuudet. Materiaalit on tuotettu täten opetussuunnitelmien perusteissa mainittuja sisältöjä silmällä pitäen.

Mantan matkassa opetuspaketti on tuotettu yhteistyössä Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman kanssa. Opetuspaketti on jatkumoa jo aiemmin yhteistyössä tuotetulle Mantan kammari-näyttelylle. Opetuspaketissa on hyödynnetty osin samoja sisältöjä, kuin Sastamalan seudun museon Mantan kammari -näyttelyssä kesällä 2017.

Löydät kattavan materiaalitarjonnan täältä: 
https://mantanmatkassablog.wordpress.com/

 


Karpin leluverstas pelastusdokumentoitiin

Lelut2017

Sastamalan seudun museo otti tuoreeltaan käyttöön TAKO-verkoston tuottaman Kulttuuriperinnön pelastuksen ABC:n, joka julkaistiin syyskuun 2017 alussa. Museo teki syksyn aikana paikallisten puuleluverstaiden kartoitusprojektin ja projektin osaksi liitettiin erään perinteisen puuleluverstaan pelastusdokumentointi.

Nykyinen Sastamalan alue on ollut merkittävää puuleluvalmistuksen aluetta. Seudulla on ollut useita erillisiä toimijoita ja alueella valmistetuilla puuleluilla ovat leikkineet lapset ympäri Suomen. Sastamalan tunnetuin puuleluvalmistaja lienee Niemen Tehdas, joka toimi alkujaan verstasmaisena tuotantopaikkana. Niemen tehtaan lisäksi Sastamalassa on ollut useita muitakin puulelujen valmistajia, joiden tuotteita on toimitettu laajasti ympäri Suomen.

Sastamalan seudun museon pelastusdokumentoinnin kohteena oli K. V. Karpin puusorvaamo Sastamalan Tyrväänkylässä.  Dokumentoinnin tarkoituksena oli tallentaa itse verstas fyysisenä tuotantopaikkana ja saavuttaa käsitys verstaan toiminnasta jo aiemmin museon kokoelmiin tallennettujen dokumenttien sekä uuden, projektin aikana kerätyn, tiedon avulla. Lisäksi pelastusdokumentoinnissa pyrittiin tavoittamaan K. V. Karpin puuleluverstaaseen liittyvä aineeton kulttuuriperintö lelumuistojen muodossa.

Dokumentoinnissa kerätty aineisto tallennettiin Sastamalan seudun museon arkistoon. Aineistoa hyödynnetään muun muassa vuonna 2018 avautuvassa lelunäyttelyssä. Dokumentoinnista on koostettu pdf-julkaisu. Dokumentoinnin suoritti Sastamalan seudun museon projektitutkija Marja-Leena Santanen.

Lisätietoa: Vt. johtaja Marja Hänninen-Tolvi marja.hanninen-tolvi(at)pukstaavi.fi


Lainaa museosalkku!

Lääkärinlaukku (1)

Haluatko hämmästellä entisajan koulunkäyntiä tai tehdä nostalgiamatkan 1950-luvulle? Sastamalan seudun museon museosalkut vievät sinut menneisyyteen esineiden, valokuvien ja muun virikemateriaalin avulla.

Museosalkkuja on tällä hetkellä kolme: viihdeveska, lääkärinlaukku ja koululaukku. Kaikkien salkkujen mukana on käyttöohjeet ja virikekysymyksiä.

Salkut ovat lainattavissa maksutta Sastamalan kirjastojen kautta 7.11. alkaen. Salkkujen laina-aika on kaksi viikkoa. Salkkuja voi lainata kuka tahansa, ja niiden parissa voi viritellä vaikkapa muistelu- tai keskusteluhetkiä ikäihmisten tai lasten kanssa.

Viihdeveskaan kätkeytyy parhaita paloja 1950- ja 1960-lukujen radio-, televisio- ja elokuvakulttuurista. Paketin parissa palataan putkiradioiden ja permanenttikiharoiden aikaan.

Lääkärinlaukku sisältää muun muassa nostalgisia lääkepurkkeja ja lääkärin välineitä. Laukun kautta voi tutustua entisajan terveydenhoitoon ja lääkkeisiin.

Koululaukussa on koulukirjoja, opetusvälineitä ja oppilaan tarvikkeita. Laukun avulla voi muistella ja esitellä vanhoja kouluaikoja: oppitunteja, opettajia ja välitunteja.

KYSY LISÄÄ SALKKUJEN SISÄLLÖISTÄ: sanna.asikainen@pukstaavi.fi, p. 040 689 7469

KYSY LISÄÄ SALKKUJEN LAINAAMISESTA: kirjasto@sastamala.fi, p. 040 138 2040

 


Sastamalan seudun museo muuttaa

Tammisen makasiini

Kivinavetta

Tornihuvila
Kuvissa Tammisen makasiini, Tyrvään pappilan kivinavetta sekä Tornihuvila.

Sastamalan kaupunginhallitus päätti kokouksessaan maanantaina 11.9.2017, että Sastamalan seudun museo muuttaa kivinavetasta Tornihuvilaan: http://sastamala.tjhosting.com/kokous/20175717-7.HTM.

Tornihuvilasta tulee museon kolmas koti. Alunperin eli vuodesta 1933 alkaen Tyrvään seudun museo sijaitsi Tammisen makasiinissa Marttilankadun ja Onkiniemenkadun kulmauksessa (tuo rakennus on edelleen olemassa – joskin huonossa kunnossa). Vuonna 1958 museo siirtyi kauppalan keskustasta Tyrvään pappilan kivinavettaan.


Olipa kerran -kerhot koululaisille

Lapset

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myönsi Suomen kirjainstituutin säätiölle 25 000 euron avustuksen lasten harrastetuntien järjestämiseen lukuvuonna 2017–2018.

Avustuksen avulla Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Sastamalan seudun museo ja Suomen Kirjainstituutti tarjoavat yhdeksään paikalliseen alakouluun "Olipa kerran" -harrastekerhoja, joissa yhdistyy kulttuuriperintö ja sanataide. Kerhot kokoontuvat:

Stormin koululla maanantaisin klo 13–14 ja klo 14–15
Varilan koululla tiistaisin klo 8–9
Mouhijärven yhteiskoululla tiistaisin klo 13–14
Karkun koululla tiistaisin klo 14.15–15
Tyrväänkylän koululla keskiviikkoisin klo 8–9
Toukolan koululla keskiviikkoisin klo 11.15–12
Pehulan koululla perjantaisin klo 8–9
Kiikan koululla perjantaisin klo 11.45–12.15
Häijään koululla perjantaisin klo 13.30–14.30

Kerhojen sisällöt nousevat museoiden kokoelmista sekä lukemisesta ja kirjoittamisesta.

Kerhoissa voidaan esimerkiksi seikkailla lähiympäristössä ja lempikirjojen maisemissa. Sanataiteeseen yhdistetään oman paikkakunnan historiaa esineiden, valokuvien ja muistojen avulla. Tarina voi muuttua kuvaksi tai museon esineistä voi syntyä seikkailukertomus. Keväällä harrastetuntien tuotokset kootaan näyttelyksi koululle tai museoon.

Kerhot ovat osa hallitusohjelman kärkihanketta, joka parantaa taiteen ja kulttuurin saatavuutta lapsille ja nuorille.


Selvitystyö museon kokoelmista

Kotiseutuneuvos ja Sastamalan seudun museon (aiemmin Tyrvään seudun museo) pitkäaikainen johtaja Esko Pietilä kuoli toukokuussa 2017. Vielä vuoden 2016 lopussa saimme onneksi haastatella häntä syvemmin ja nyt kunnianosoituksena Pietilän muistolle julkaisemme selvitystyön "Sastamalan seudun museon kokoelmien muotoutuminen Esko Pietilän toiminta-aikana 1958-1992".

Sastamalan seudun museo on vuoden 1933 perustamisensa jälkeen kokenut useita vaiheita. Esko Pietilän aikana Tyrvään seudun museo muuttui yhä ammattimaisempaan suuntaan. Pietilä työskenteli johdonmukaisesti ja kiinnitti jo reilu viisikymmentä vuotta sitten huomion samaan haasteeseen, joka yhä tänä päivänä on tuttu monelle museokentällä toimivalle. Museon kokoelmiin on kerätty ”krääsää, kun taas toinen puoli on museaalisesti arvokasta tavaraa”. Tavarasta itsestään on tullut tärkeää ja niihin liittyvät tarinat ovat jääneet toissijaiseksi, kuten Pietilä haastattelussaan toteaa.

Tyrvään seudun museon muuttuminen ammattimaiseksi valtakunnallisia linjauksia noudattavaksi paikallismuseoksi liittyy Esko Pietilän persoonaan ja hänen omistautumiseensa museotyöhön. Pietilä toimi muun muassa Museoliiton konsultoivana työntekijänä ja vaikutti usean paikallismuseon kokoelmien keruuseen ja hallintaan. Tulevia jälkipolvia ajatellen Pietilä teki valtavan työn korostaessaan juuri kokoelmien merkitystä museotoiminnan perustana. Hyvä kokoelma syntyy järkiperäisestä keruusta ja esineisiin liittyvistä tiedoista. Yhtenä tällaisena esimerkkinä on Tyrvään seudun museon painottuminen valokuviin ja etenkin nykyhetken valokuvaamiseen. Esko Pietilän sydäntä lähellä olivat arjen ja muuttuvan ympäristön valokuvaus ja tallentaminen.

Esko Pietilän eläköityminen vuonna 1992 oli yksi Tyrvään seudun museon merkittävistä virstanpylväistä. Nyt Sastamalan seudun museolla oli suuri kunnia päästä haastattelemaan Eskoa ja ymmärtämään yhä paremmin paikallismuseonsa juuria, joita ilman ei olisi nykyisyyttä ja tulevaa.

Selvitystyö toteutettiin opiskelijayhteistyönä Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen koulutusohjelman kanssa. Selvitystyön tavoitteena oli hahmottaa sekä arkistolähteiden että Esko Pietilän kertomana museon kokoelmien muotoutumista ja museon sijoittumista suomalaiseen paikallismuseoiden kenttää. Selvitystyön toteutti opiskelija Marja-Leena Santanen.

Selvitys on kokonaisuudessaan luettavissa täältä.


Käy myös Facebook-sivuillamme:

www.facebook.com/sastamalanseudunmuseo