Sastamalan seudun museo - Sastamalan kaupunki
Takaisin ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Ajankohtaista


Tällä sivulla ei ole ajankohtaisia tiedotteita.

  RSS

Ajankohtaista

NÄYTTELYT

Jälkemme_600x300

Jälkemme – Aika, taide, historia

Sastamalan seudun museo juhlistaa 10-vuotiasta Sastamalaa taidetta ja historiaa yhdistävällä näyttelyllä Jälkemme – Aika, taide, historia. Kesänäyttely on avoinna 2.4.–31.8.2019.
Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä museo ja kuvataiteilija Heidi Piippo. Näyttelyssä taide yhdistää menneisyyden ja nykyisyyden toisiinsa. Esillä olevat teokset herättävät ajattelemaan, miten ja missä historia on näkyvillä. 

Sastamalalaiset mukana näyttelyn teossa

Sastamalan 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Piippo otti sastamalalaiset mukaan toteuttamaan kahta teosta.
”Halusin heidän äänensä kuuluville. Sastamalalaisten kasvot ja sukutarinat avaavat uusia näkökulmia ja auttavat hahmottamaan yhteisen historiamme kulkua. Tarinat ja teosten ympärillä käydyt keskustelut herättivät jo tekovaiheessa paljon keskustelua siitä, mitä on olla sastamalalainen tänä päivänä. Toivon, että sama keskustelu jatkuu Jälkemme-näyttelyssä kävijöiden keskuudessa”, Piippo pohtii.

Näyttely on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, joita juhlitaan tänä vuonna teemalla ”viihteen ja taiteen tiloissa”. Kulttuuriympäristöpäivien tavoitteena on, että kulttuuriympäristö nähdään voimavarana ja hyvinvoinnin lähteenä. Näyttely on avoinna 2.4.−31.8.2019 Sastamalan seudun museossa, Marttilankadun Tornihuvilassa. Näyttelykokonaisuuteen kuuluva ympäristötaideteos sijaitsee Pyhän Marian kirkon rannassa.


HELMIÄ MUSEON MUUTOSTA
16.2.–31.5.2019
Mininäyttely tuo esille pienen valikoiman kokoelmien aarteita, jotka jäivät erityisesti mieleen Sastamalan seudun museon muuttoa tehtäessä. Näyttelyyn on helmi-maaliskuun ajan vapaa pääsy.

SUURI URHEILUNÄYTTELY
Lajien kirjoa Sastamalassa
1.10.2019–31.8.2020
Sastamalan seudun museon näyttely tuo esiin sen, miten monipuolisesti seudulla on urheiltu 1800-luvun lopulta tähän päivään. Potkukelkka- ja pyöräilykilpailut olivat suosittuja aikana jolloin lentopallosta tai salibandysta ei tiedetty vielä mitään. Sen sijaan hiihto, voimistelu ja yleisurheilu ovat kuuluneet lajivalikoimaan kautta vuosien.

_____________________________________________________________________________________________________________

Syvenny näyttelyyn opastuksella

Opastuskierrokset Leikiten!-näyttelyyn toteutetaan päiväkoti-, koululais- ja aikuisryhmille kunkin ryhmän erityistarpeet ja -toiveet huomioiden. Ryhmän suosituskoko 20 hlö. Opastuskielet ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Perusopastus
- Opastuksella perehdytään paikalliseen puuleluverstastoimintaan, ihastellaan vanhoja puuleluja ja jutellaan lapsuuden leikeistä ja leluista.
- Kesto noin 30 min
- Hinta 50 € / ryhmä + pääsyliput (aukioloaikojen ulkopuolella 80€ + pääsyliput)

Koululais- ja päiväkotiopastus
- Tutkitaan paikallisia puuleluverstaita ja leikitään lelukaupassa.
- Kesto noin 30 min
- Hinta 35 € / ryhmä, alle 18-vuotiailta tai ryhmän ohjaajilta ei peritä erikseen pääsylipun hintaa
- Koululais- ja päiväkotiopastuksia on tarjolla arkipäiväisin ma–pe klo 9–16.

Yhteisopastus Pukstaaviin ja Sastamalan seudun museoon
- Tutustutaan kahden museon vaihtuviin näyttelyihin: Leikiten!-näyttelyssä ihastellaan vanhoja puuleluja ja paikallista käsityötaitoa. Piippalakkien maisemissa -näyttelyssä Pekka Vuoren satuhahmot saavat kävijät hyvälle tuulelle ja esittelevät satumaisemien taitajan.
- Kesto noin 1h
- Hinta 80€ / ryhmä + pääsyliput

Tilaukset
- Opastukset tulee varata mielellään viikkoa ennen toivottua ajankohtaa.
- p. 010 3212 950, info(at)pukstaavi.fi


 Kulttuuritorstait

Suositut kulttuuritorstai-illat jatkuvat keväällä.
Museot ovat avoinna torstaisin klo 10-18.

Lähes kaikki tapahtumat Pukstaavin salissa. Vapaa pääsy!

Asiantuntijaopastus ”Jälkemme” -näyttelyyn
4.4. klo 18
Kuvataiteilija Heidi Piippo avaa teoksiaan Sastamalan seudun museoon juuri avautuneessa ”Jälkemme – Aika, taide, historia” -näyttelyssä. Tapahtuma on Sastamalan seudun museossa, Tornihuvilassa.

Kirjanjulkistustilaisuus Kaikella rakkaudella
11.4. klo 18
Juho Jokisen kirjan Kaikella rakkaudella julkistustilaisuus. Kaikella rakkaudella on kiinnostava miehen kirjoittama "raskauspäiväkirja" sastamalalaislähtöiseltä kirjailijalta.
Järj. Warelia Kustannus ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

Venäläisen elokuvan ilta
18.4. klo 18
Tsehovin veljekset
Elokuva kertoo Tshehovin perheen yhdestä päivästä huvilalla Melihovossa 1880-luvun puolivälissä ja kolmen veljen ponnisteluista taiteen eri aloilla.
Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

Kirjailijakahvit – yllätysvieras
9.5. klo 18
Kirjailijakahveilla Pukstaaviin 1.5. aukeavaan Pakohuoneeseen liittyvä kirjailija. Paljastamme myöhemmin lisää!

Keväinen kirjoituspolku
16.5. lähtö polulle klo 18–18.30
Tervetuloa kiertämään kirjoituspolku Pukstaaviin ja talon pihapiiriin yksin tai ystävän kanssa. Polulla on pieniä kirjoitustehtäviä, jotka eivät vaadi aiempaa kirjoituskokemusta. Omat muistiinpanovälineet kannattaa ottaa mukaan. Kirjoituspolun oppaana Tiina Laaninen.
Järj. Sastamalan Opisto ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

Kevätkonsertti Kansanlauluyhtye Kanto
23.5. klo 18
Kevään kulttuuritorstaipäivät saavat ihanan päätöksen Kansanlauluyhtye Kannon kevätkonsertin myötä.

Torstaina tavataan!

Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

 


 Sarvikampa

”Keikyän etsivä” talteen Jalkautuva museo -hankkeen ensimmäisessä projektissa

Elokuussa käynnistynyt Sastamalan seudun museon Jalkautuva museo -hanke on valinnut ensimmäiseksi kyläkumppanikseen Keikyän. Yhteistyössä Keikyän Museo- ja Kotiseutuyhdistys ry:n kanssa talletetaan paikallista käsityöperinnettä tuleville sukupolville.

Tallennettavaksi aiheeksi valikoitui sarvikampa eli ”Keikyän etsivä”. Yhdessä kyläkumppanin kanssa Sastamalan seudun museo kerää talteen muistoja, valokuvia ja muuta tietoa tähän esineeseen ja käsityöperinteeseen liittyen. Toiveissa on myös herättää vanha käsityötaito uudelleen henkiin nykytaitajien käsissä esimerkiksi sarvikamman valmistukseen liittyvien työnäytöksien avulla.

Sarvikampoja ryhdyttiin valmistamaan alueella jo 1800-luvun alkupuolella ja se on yksi vanhimmista käsiteollisuuden haaroista, joiden pohjalta Keikyästä myöhemmin muodostui maankuulu käsityöpitäjä. Keskellä maanviljelysvaltaista seutua käsityöläisyyttä ja ”sarvenkalskuttajia” ei aina katsottu hyvällä, sillä työväkeä tarvittiin myös pelloilla. Muiden käsityöläisten keskuudessa kammantekijöitä sen sijaan arvostettiin.

Aiheen valinnalla halutaan nostaa esille Keikyän ainutlaatuinen käsityöperinne. “On hienoa saada projektin kautta alueen omaleimaisuus esille. Voimme olla ylpeitä paikallisesta kulttuuriperinnöstämme”, Keikyän museo- ja kotiseutuyhdistyksestä kerrotaan. “Toivotamme kaikki aiheesta kiinnostuneet mukaan yhteisiin tallennustalkoisiin”, projektityöntekijä Mari Immonen sanoo.

Jalkautuva museo -hanke

Jalkautuva museo -hankeessa luodaan Sastamalan seudun museon ja kylien välille uudenlainen yhteistyömalli, jossa kyläläiset pääsevät osallistumaan oman kulttuuriperintönsä tallentamiseen. Museon yhteistyökumppaneina toimivat Sastamalan kylät ry, Sastamalan kaupungin kulttuuripalvelut, Sastamalan kirjasto, Sastamalan opisto sekä Pirkanmaan maakuntamuseo. Hanke on osa Euroopan kulttuuriperintövuotta 2018. Rahoittajana toimii museovirasto. Hanke toteutetaan 1.8.2018 - 28.2.2019.

 

Yhteistyöterveisin,

Mari Immonen
projektityöntekijä, Jalkautuva museo -hanke
Sastamalan seudun museo
+358 50 313 1412
mari.immonen(at)pukstaavi.fi

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

10_1491e_Tyrvään manta copy

Käytä Mantan matkassa -opetuspakettia

Tyrvään Mantan matka jatkuu opetuspaketin muodossa.

Mantan matkassa -opetuspaketti on konkreettinen kokonaisuus erilaisia materiaaleja, jotka on tuotettu esiopetuksen sekä perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteiden pohjalta. Materiaalien lähtökohtana ovat olleet opetussuunnitelmien perusteiden laaja-alaiset oppimiskokonaisuudet. Materiaalit on tuotettu täten opetussuunnitelmien perusteissa mainittuja sisältöjä silmällä pitäen.

Mantan matkassa opetuspaketti on tuotettu yhteistyössä Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman kanssa. Opetuspaketti on jatkumoa jo aiemmin yhteistyössä tuotetulle Mantan kammari-näyttelylle. Opetuspaketissa on hyödynnetty osin samoja sisältöjä, kuin Sastamalan seudun museon Mantan kammari -näyttelyssä kesällä 2017.

Löydät kattavan materiaalitarjonnan täältä: https://mantanmatkassablog.wordpress.com/


 

Lääkärinlaukku (1)

Lainaa museosalkku!

Haluatko hämmästellä entisajan koulunkäyntiä tai tehdä nostalgiamatkan 1950-luvulle? Sastamalan seudun museon museosalkut vievät sinut menneisyyteen esineiden, valokuvien ja muun virikemateriaalin avulla.

Museosalkkuja on tällä hetkellä kolme: viihdeveska, lääkärinlaukku ja koululaukku. Kaikkien salkkujen mukana on käyttöohjeet ja virikekysymyksiä.

Salkut ovat lainattavissa maksutta Sastamalan kirjastojen kautta 7.11. alkaen. Salkkujen laina-aika on kaksi viikkoa. Salkkuja voi lainata kuka tahansa, ja niiden parissa voi viritellä vaikkapa muistelu- tai keskusteluhetkiä ikäihmisten tai lasten kanssa.

Viihdeveskaan kätkeytyy parhaita paloja 1950- ja 1960-lukujen radio-, televisio- ja elokuvakulttuurista. Paketin parissa palataan putkiradioiden ja permanenttikiharoiden aikaan.

Lääkärinlaukku sisältää muun muassa nostalgisia lääkepurkkeja ja lääkärin välineitä. Laukun kautta voi tutustua entisajan terveydenhoitoon ja lääkkeisiin.

Koululaukussa on koulukirjoja, opetusvälineitä ja oppilaan tarvikkeita. Laukun avulla voi muistella ja esitellä vanhoja kouluaikoja: oppitunteja, opettajia ja välitunteja.

KYSY LISÄÄ SALKKUJEN SISÄLLÖISTÄ: heli.vuohelainen@pukstaavi.fi, p. 050 313 1411

KYSY LISÄÄ SALKKUJEN LAINAAMISESTA: kirjasto@sastamala.fi, p. 040 138 2040


 

Tammisen makasiini   Kivinavetta   Tornihuvila
Kuvissa Tammisen makasiini, Tyrvään pappilan kivinavetta sekä Tornihuvila.

Museo muutti Tornihuvilaan

Sastamalan kaupunginhallitus päätti kokouksessaan maanantaina 11.9.2017, että Sastamalan seudun museo muuttaa kivinavetasta Tornihuvilaan: http://sastamala.tjhosting.com/kokous/20175717-7.HTM. Näyttelytilat avautuivat Tornihuvilassa toukokuussa 2018. Esinekokoelmat siirrettiin vuoden 2018 aikana Stormin kokoelmakeskukseen. 

Tornihuvilasta tuli museon kolmas koti. Vuodesta 1933 alkaen Tyrvään seudun museo sijaitsi Tammisen makasiinissa Marttilankadun ja Onkiniemenkadun kulmauksessa. Vuonna 1958 museo siirtyi kauppalan keskustasta Tyrvään pappilan kivinavettaan.


Käy myös Facebook-sivuillamme