Näin Sastamala edistää asukkaidensa hyvinvointia. Terve ja liikkuva Sastamala. - Sastamalan kaupunki
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Elämäntapavinkit

Kaupungin koronainfo

Liikunta, kulttuuri ja harrastukset

Kasvatus ja opetus

Perhepalvelut

Nuorten palvelut

Kaupungin työllisyyspalvelut

Maaseudun kehittäminen

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Osallistu ja vaikuta

Järjestöyhteistyö

Näin Sastamala edistää hyvinvointia

Kunta luo edellytykset ja tuottaa palvelut, joiden avulla kukin kuntalainen ja yhteisö voi tehdä hyvinvointia ja terveyttä tukevia valintoja. Ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavia palveluja ovat sote-palvelujen lisäksi esimerkiksi varhaiskasvatus ja koulutus, liikunta-, ruoka- ja kulttuuripalvelut, kaavoitus ja liikennejärjestelyt.

Hyvinvoinnin edistäminen tarkoittaa esimerkiksi päätöksiä luokkakoosta, kouluruuasta, katujen hiekoituksesta, kirjaston aukioloajoista tai uimahallin lippujen hinnoista. Tässä esimerkkejä siitä, miten Sastamala edistää asukkaidensa hyvinvointia. Lisää tietoa ja toimintavinkkejä löydät Elämäntapavinkit -sivulta.

IkäneuvoIkäneuvo

on kotona asuville vanhuksille ja heidän omaisilleen räätälöity yhden luukun palvelu, jossa saa kasvotusten tai puhelimitse tietoa julkisista ja yksityisistä palveluista, hyvinvointiin liittyvistä asioista, kulttuuri- ja vapaa-ajan tarjonnasta, vapaaehtoistoiminnasta ja taloudellisista tukimuodoista sekä asiakasohjausta.

Arkeen voimaa 

-ryhmät on tarkoitettu pitkäaikaissairaille, heidän omaisilleen ja omaishoitajille. Ryhmässä käsiteltävät aiheet liittyvät muun muassa kivun ja uupumuksen hallintaan, hankalien tunteiden käsittelyyn, vuorovaikutukseen, liikuntaan, terveyttä edistävään syömiseen, uneen ja lääkitykseen.

Liikunta

  • Kaupunki järjestää ohjattua liikuntaa ryhmille lapsista vaareihin (kuntosali, vesiliikunta, voimistelu, kävely) sekä soveltavaa liikuntaa erityisryhmille. Kaupungilla on 130 liikuntapaikkaa, muun muassa kuntoilijan monitoimikeskus Vinkin vapaa-aikakeskus.
  • Kaupungin liikuntapaikat ja ryhmät, esim. kuntosalit, uimahallit ja yleisöluistelut jäähallissa ovat edullisia tai kokonaan ilmaisia.
  • Liikuntaneuvolassa kaikenikäiset saavat ohjausta terveellisiin ja aktiivisiin elintapoihin. Liikuntaneuvolaan pääsee liikuntalähetteellä ja jos henkilön arvioidaan liikkuvan liian vähän, hän saa liikuntapassin, jolla pääsee ilmaiseksi tutustumaan viiteen liikuntapalveluun.
  • Urheilu- ja liikuntaseurat auttavat vähävaraisia perheitä kausimaksuissa.
  • Liikkuva koulu - Lisää liikettä, vähemmän istumista. Sastamala toteuttaa liikkuvampaa koulupäivää. 

 
Kulttuuri ja vapaa-aika 

  • Myös sielu tarvitsee terveellistä ravintoa, jotta ihmisen mieli voi hyvin. Sastamalan vapaa-ajan harrastustarjonta on todella monipuolinen ja runsas. Löydät mm. kirjaston, Sastamalan opiston sekä yhdistysten ja seurojen aktiviteetit ja liikuntapalvelut koottuna Liikunta, kulttuuri ja harrastukset -sivuilta. Sastamalan Opistolla on käytössään lasten ja nuorten aktiivimaksu (42€), jolla pääsee lukukauden aikana lähes kaikille kursseille. Vanhempien työttömyyden tai muiden syiden perusteella on mahdollista saada aktiivikortti 15:llä eurolla. Sama mahdollisuus koskee työttömiä ja eläkeläisiä Lue lisää...
  • Matkailu tunnetusti avartaa - myös kotikaupungissa. Sastamalan matkailun palvelut ja tapahtumat on tarkoitettu myös oman kaupungin asukkaiden elämää rikastuttamaan. 
  • Sastamalan KylätKylätoiminta on asukkaiden omaehtoista toimintaa asuinalueensa hyväksi. Kylätoiminnan sydän ovat 40 kyläyhdistystä, joiden kattojärjestönä toimii Sastamalan kylät

 
Elin- ja toimintaympäristö

Työ ja toimeentulo

Kaupungin elinkeinopalvelut järjestää yritysneuvontaa aloittaville yrittäjille sekä yrityksensä kehittäjille. Kaupunkia markkinoidaan uusille yrittäjille, asukkaille ja matkailijoille. Kaupunki osallistuu myös yrittäjyyskasvatuksen antamiseen toisen asteen opiskelijoille ja järjestää kaupunkilaisille monenlaisia tilaisuuksia ja tapahtumia, kuten Tyrwäyspäivät ja Sastamala-messut.

Kaupungin työllisyyspalvelut on mukana kokeilussa, jossa kaupunki hoitaa Kelan maksamia etuuksia (työmarkkinatuki tai peruspäiväraha) saavien työttömien palvelut.

 • Työttömien Työteekki tarjoaa monipuolisia työpalveluja sekä yksityisille henkilöille että yrityksille. Työteekillä on myös oma myymälä.
 • Sastamala tarjoaa kaikille työttömille ilmaisen terveydenhoitajan tekemän terveystarkastuksen.Kylien elinvoimaisuus

 • Leader Joutsenten reittiSastamala panostaa Maaseudun kehittämiseen, muun muassa kylätoimintaan ja maaseutuyrittäjyyteen. Joutsenten reitti ry on yksi maamme 55 alueellisesta kehittämisyhdistyksestä. Yhdistyksen tavoitteena on parantaa maaseudun elämänlaatua aktivoimalla ja rahoittamalla ruohonjuuritason kehittämishankkeita.