Sastamalan kaupunki
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Suodenniemen urheilutalon ja Kiikoisten päiväkodin toteutuksissa haetaan pitkäaikaisia ratkaisuja ­– valmistelun kärkenä toiminnallisten kokonaisuuksien luominen

Sastamalassa edetään lähiaikoina kahdessa sivistystoimen tilainvestoinnissa. Sekä Suodenniemen urheilutalon että Kiikoisten päiväkodin hankesuunnitelmat tulevat valtuuston käsittelyyn vielä maaliskuun aikana.

Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin mukaan nyt on haettu ennen kaikkea pitkäaikaisia ratkaisuja, joiden kantavana ajatuksena on toiminallisten kokonaisuuksien luominen – Palveluverkko 2030 -selvityksen periaatteiden mukaisesti.

Palveluverkko 2030 –selvityksessä korostetaan monipalvelukeskus-periaatetta, jossa julkiset palvelut kootaan mahdollisuuksien mukaan niin, että kuntalaiset voivat saada useita palveluita saman katon alta. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen, kirjaston ja nuorisotilan sijaitseminen saman katon alla tai lähellä toisiaan tuo eri ammattilaisten palveluja lasten ja nuorten saataville, edistää palvelujen ennaltaehkäisevyyttä sekä lisää mahdollisuuksia moniammatilliseen yhteistyöhön.

- Palvelujen yhteen kokoamisella on monia positiivisia vaikutuksia: palvelut pysyvät monipuolisina, mutta ne myös pystytään tuottamaan kustannustehokkaammin ja saavutettavammin. Myös tilojen käyttöaste on korkeampi, kun tiloja käyttävät päivällä esimerkiksi koululaiset ja illalla seurat ja yhdistykset, Malmberg summaa.

Monipalvelukeskus-periaate puoltaa Kiikoisten päiväkodin sijoittumista Toukolan koulun alueelle

Kiikoisten varhaiskasvatusratkaisuja mietittäessä esillä on ollut useampia vaihtoehtoja, muun muassa sijoittuminen Kiikoistalolle tai nykyisen kirjaston tilalle. Monipalvelukeskus-periaate kuitenkin puoltaa päiväkodin sijoittumista uusiin tiloihin Toukolan koulun alueelle. Näin ollen varhaiskasvatus ja perusopetus muodostavat yhtenäisen kasvun ja opin polun. Myös kirjastopalvelut ovat yksikön välittömässä läheisyydessä.

Tilakeskuksen alustavissa suunnitelmissa on toteuttaa hanke suurelementtiratkaisuna. Tämä on perusteltua hankkeen nopean toteutuksen ja kosteusteknisesti turvallisen rakentamisen perusteella. Sastamala kuuluu osaksi hiilineutraalien kuntien (hinku-kunnat) verkostoa. Hankkeen toteuttaminen suurelementtiratkaisuna tukee hinku-kuntien verkoston tavoitteita.  Toteutustapa mahdollistaa hankkeen valmistumisen 10-12 kuukauden aikana.

Suodenniemelle 400 neliön liikuntahalli

Suodenniemen syksyllä 2020 käyttökieltoon asetettu urheilutalo on toiminut alueen ainoana liikuntatilana ja esimerkiksi Suodenniemen koulu on käyttänyt urheilutaloa mm. liikunnan opetustilana sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan tilana. Tästä syystä on nähty tärkeänä ratkaista alueen palvelutarve pikaisella aikataululla.

Myös Suodenniemen urheilutalon suunnitelmissa on edetty monipalvelukeskus-periaatteen mukaisesti. Alustavan hankesuunnitelman mukaisesti urheilutaloon tulisi noin 400 m2 liikuntahalli sekä tilat kuntosalille ja kirjastolle. Tarkempi tilankäyttö ja kokonaisneliöt tarkentuvat suunnittelun edetessä.

Esitetyssä laajuudessa toteutettuna hanke ylittänee talousarviossa katoksi asetetun 1,5 miljoonaa euroa.

Kilpailutuksen ja suunnittelun jälkeen hankkeen toteutus on mahdollista aloittaa aikaisintaan lokakuussa 2021.

_______________
Lisätietoja:

kasvatusjohtaja Pekka Kares, 040 532 7771
tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi, 040 684 2716

Takaisin