Takaisin ajankohtaisiin
31.8.2023 | Kirjasto
Herra Hakkarainen ajaa kirjastoautoa

Sastamalaan on tarkoitus hankkia uusi kirjasto-/monipalveluauto vuonna 2024. Nykyinen kirjastoauto Herra Hakkarainen on otettu käyttöön vuonna 2004.

Olemme saaneet Aluehallintovirastolta hankeavustusta uuden monipalveluauton suunnitteluun. Hankkeeseen kuuluu eri kori- ja alustavaihtoehtojen kartoittamisen lisäksi myös palvelukokonaisuuden miettiminen ja yhteistyökumppaneiden etsintä.

Haluamme myös tietää, mitä ajatuksia ja toiveita asukkailla on. Ovatko pysäkit oikeissa paikoissa? Mitä muita palveluita tai tapahtumia autossa voisi olla tarjolla? Minkä tahon kanssa voisi olla yhteistyötä voisi olla? Vai onko kaikki hyvin just näin?

Vastaa kyselyyn ja auta meitä kehittämään kirjastoautopalvelua entistä paremmaksi! Kyselyn on avoinna 1.10. saakka ja vie vain muutaman minuutin. Paperisena kyselyyn voi vastata kaikissa toimipisteissämme. Sähköiseen kyselyyn pääset tästä.

Taustatiedoksi:

Tällä hetkellä kirjastoautoa ajetaan kahdessa vuorossa; aamupäivisin kierretään kouluja ja päiväkoteja, iltareitit kulkevat pääosin taajamien ulkopuolella. Vuonna 2022 kahden viikon syklissä oli 15 päiväkoti- ja koulupysäkkiä ja 63 iltapysäkkiä. Lainausmääriltään kirjastoauto on pääkirjaston jälkeen vilkkain toimipisteemme. Vuonna 2022 kirjastoauton kokonaislainaus oli 57 620 (Sastamalan kirjastojen kokonaislainaus oli 405 877).

Kirjastoauto on tärkeä kunnallinen palvelu maantieteellisesti laajan kaupungin alueella. Se edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta tuomalla kirjaston palvelut kunnan reuna-alueille asiakkaiden ikään ja taloudelliseen asemaan katsomatta. Lähipalveluna se tavoittaa nekin henkilöt, joille kirjastossa asioiminen on hankalaa esimerkiksi auton tai saattajan puuttumisen vuoksi. Päiväkoti- ja koulupysäkit puolestaan tukevat olennaisesti lasten lukutaitoa ja -intoa tuomalla houkuttelevan ja vaihtuvan kirjakokoelman niidenkin lasten saataville, joiden päiväkodin tai koulun läheisyydessä ei ole kirjastoa.

Lisätietoja: Aluekirjastonhoitaja/projektisuunnittelija Liisa Oravasaari, liisa.oravasaari@sastamala.fi