Sastamalan pääkirjastolla 4.-30.3.2023 Nina Dannertin valokuvanäyttely

Kaukola – kylä joenniskalla
Valokuvanäyttely, Nina Dannert 2022
Avajaiset: Kaukolan kylätalossa 18.2.2023, klo 15-17
Kaukolan kylätalossa ajalla 19.2. – 24.2.2023, auki sopimuksen mukaan.
Sastamalan pääkirjastossa 4.3. – 30.3.2023
Kuvasarjassa “Kaukola – kylä joenniskalla” Nina Dannert tutkii ihmisiä ja paikkoja. Miten tämä ennestään vain ohi ajon verran tuttu paikka on muodostanut eri yhteyksiä sen keskellä olevaan voimalaitokseen. Kuvausmatkallaan hän on tutkinut “Kaukolalaisuutta”. Lähtökohtana ovat olleet kohtaamiset kylän ihmisten kanssa ja heidän kertomuksensa Kaukolasta.
Hyppy autoon, kuvaustarvikkeet mukaan eikä tarvitse ajaa montaakaan kilometriä Vammalan keskustasta, että löytää tiensä tähän veden ja peltojen keskeiseen rauhan tyyssijaan. Kaukolassa olevalla voimalaitoksella on omat yhteytensä kyläyhteisöön veden rannalla. Sen läpi kulkee virtaava vesi, joka on ahtautuessaan äänekäs. Samalla kuuluu voimalaitoksen tasainen hurina.
Liekovesi muuttuu voimalaitoksen kohdalla Kokemäen joeksi. Se on ollut läsnä ihmisten elämissä jo monet sukupolvet, tukkien uitosta sähkön tuottamiseen. Vesi on edelleen osana sen läheisyydessä asuvien ihmisten elämää. Sen kauneus ei häviä voimalaitoksen takia, vaan ihmisen tuottama tekniikka ja luonto ovat molemmat osa näkymää.
Nina Dannert (synt. 1970 Wuppertal, Saksa) muutti Suomeen 1990-luvulla ja Vammalaan 2011. Hän on saksan kielen opettaja ja asuu perheineen Vammalan Nälkälänmäellä.
Valokuvanäyttelyn produktiota on tukenut Aue-säätiö.
Artist´s statement
Saksalais-suomalaisena elän kahden kielen ja kulttuurin välillä. Tämä saa minut kaipaamaan sellaista ilmaisuvälinettä, joka ei olisi ensisijaisesti kytkettynä kumpaankaan kieleen. Valokuvauksesta löysin välineen, joka ei liity minkään puhutun kielen merkkeihin: pystyn ilmaisemaan ja heijastamaan eri aiheita visuaalisella tasolla. Tästä on muodostunut minulle tietynlainen lepotila.
Suomeen tultuani aloin tutkia aiheita, jotka liittyivät eri tavoin Suomeen, suomalaiseen yhteiskuntaan, identiteettiin ja vieraassa kulttuurissa olemiseen. Tavoitteenani on ymmärtää itseäni ja ympäristöäni sekä miten ne kommunikoivat vastavuoroisesti keskenään ja jättävät jälkiään. Kuvasin aluksi pääasiallisesti esineitä, maisemia ja materiaaleja. Muutama vuosi sitten aiheekseni nousivat myös ihmiset.
Ihmisiä kuvaan mieluummin heidän omassa miljöössään kuin studiossa. Pyrin ottamaan henkilöiden omat mielipiteet huomioon ja heidän näkemyksensä siitä, miten he haluavat tulla esitetyksi kuvassa. Miljöökuvissa haluan tuoda esille henkilöiden läsnäolon tilassa, jonka he ovat luoneet ja muokanneet ympärillensä ja jota he pitävät itselleen merkityksellisenä.
Valokuvaus ja valokuvaaminen seuraa minua kaikissa ulottuvuuksissa. Se on minulle kaiken käsittävä elämää seuraava konsepti, sosiohistoriallista todellisuutta tulkitseva instrumentti. -Nina Dannert-