Säännöllinen liikunta on hyvä tapa parantaa omaa toimintakykyä, hyvinvointia ja terveyttä. Säännöllisellä liikunnalla on useita terveyttä edistäviä vaikutuksia. Säännöllinen liikunta ylläpitää ja vahvistaa fyysistä kuntoa ja mielen hyvinvointia sekä parantaa myös unen saantia. Liikunnassa tärkeää on säännöllisyys ja aikuisen tulisikin liikkua säännöllisesti joka päivä vähintään puoli tuntia.

Liikkuminen kannattaa tehdä itselle mahdollisimman mukavaksi, jotta liikuntaa tulee tehtyä säännöllisesti. Jokaisen on hyvä pohtia, mikä on itselle mieluisa tapa liikkua. Liikunnallinen elämäntapa ei aina kuitenkaan vaadi suuria tekoja, vaan jokainen voi lisätä omaa liikunnallista aktiivisuuttaa arjen pienillä valinnoilla. Pyri välttämään pitkään paikallaanoloa ja lähde liikkeelle tasaisin väliajoin. Arki- ja hyötyliikuntaa voit toteuttaa pieninä palasina niin vapaa-ajalla kuin töissäkin. Valitse siis hissin sijaan portaat, kanna kauppakasseja tai kävele tai pyöräile asiointi matkat!

Viikoittainen liikkumisen suositus

Kuva UKK-insituutti: Viikoittainen liikkumisen suositus 18-16-vuotiaille. Lisätietoa UKK:n sivustolta. http://Aikuisten liikkumisen suositus – UKK-instituutti (ukkinstituutti.fi)

Ohjeita ja vinkkejä arkiliikuntaan

Monipuolisia liikuntapaikkoja ja liikunnallista tekemistä yksilöllisiin tarpeisiin

Sastamalassa on mahdollista harrastaa monipuolisesti niin sisä ja- ulkoliikuntaa. Sastamalassa on laaja liikuntapaikkaverkosto niin kesä- kuin talviliikuntaan. Sastamalasta löytyy mm. kuntoratoja, hiihtolatuja, uimapaikkoja, luistelualueita, urheilu- ja pallokenttiä sekä ulkoilu- ja virkistysalueita. Ulkona voitkin liikkua omatoimisesta tai yhdessä muiden kanssa. Myös sisäliikuntaa kaipaavalle löytyy monenlaista tekemistä. Liikuntapalvelut järjestää monipuolista sisäliikuntaa niin ohjattua kuin omatoimista liikuntaa kaipaavalle. Tutustu Sastamalan monipuoliseen liikuntatarjontaan liikuntapalveluiden sivuilla ja lähde rohkeasti liikkumaan!

Yksilöllistä tukea liikunnalliseen elämäntapaan

Liikuntaneuvonta on maksutonta yksilöllistä tukea hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Liikuntaneuvonta sisältää tukea ja apua liikkumisen aloittamiseen sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävien elintapojen ylläpitämiseen. Liikuntaneuvontaa voi hakeutua itse tai ammattilaisen lähetteellä.

Arkeen Voimaa -itsehoitoryhmän avulla voit lisätä omaa hyvinvointiasi itsehoitotaitojen avulla. Arkeen Voimaa -itsehoidon kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka kokevat arkensa haasteelliseksi. Arkea on voinut haastaa uupumus, oma tai omaisen pitkäaikaissairaus, työttömyys, mielialan lasku tai mikä muu elämäntilanne ovat haastaneet arkeasi.

Ryhmätoiminnan aloittamiseen et tarvitse lähetettä. Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä Sastamalan Arkeen Voimaa -yhteyshenkilöön: Päivi Karvinen, paivi.karvinen@sastamala.fi, puh. 040 138 2435